Výbuch zabil v Afghánistánu dva polské vojáky NATO

Kábul - Dva polské vojáky z mezinárodních sil NATO zabil výbuch na jihovýchodě Afghánistánu v provincii Paktika poté, co jejich obrněný vůz najel na minu. Jeden voják je zraněný. Neznámí ozbrojenci také neúspěšně zaútočili raketami na afghánského ministra vnitra.

Úterní útok v provincii Paktika se odehrál tři kilometry od jejího správního střediska Zarí Šaránu. Podle údajů polského ministerstva obrany se konvoj vojenských vozidel vracel z humanitární mise, když první automobil najel na minu. Při výbuchu na místě zemřeli dva vojáci, třetí byl lehce zraněn a převezen do americké polní nemocnice. Podle lékařů není v ohrožení života.

Polské vojenské zdroje uvádějí, že nastražená nálož byla podomácku vyrobená. Nepodařilo se zjistit, zda ji někdo odpálil na dálku, nebo jestli exploze nastala poté, co armádní vozidlo na minu najelo.

Terčem dalšího útoku se dnes stal afghánský ministr vnitra Ahmad Mukbel Zahár, na jehož automobilovou kolonu východně od Kábulu zaútočili raketami a ručními zbraněmi neznámí ozbrojenci. Ministrova ochranka opětovala palbu, incident si však nevyžádal žádné oběti ani na jedné straně. Úřady z útoku obvinily ozbrojence radikálního hnutí Taliban.

Boje s příslušníky Talibanu, jehož vládnoucí režim v roce 2001 svrhla americká invaze do Afghánistánu, se za poslední roky vystupňovaly. Zatím nejkrvavějším obdobím konfliktu se stal loňský rok, kdy násilnosti připravily o život 6500 lidí, z toho 222 příslušníků mezinárodních sil. V letošním roce zatím v Afghánistánu zahynulo 21 zahraničních vojáků.