Do afghánského Lógaru dorazila další skupina českých vojáků

Kábul - Skupina padesáti českých vojáků dorazila v úterý na základnu českého provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) v afghánské provincii Lógar. Česká republika tak má nyní v této oblasti 101 vojáků, další dorazí v příštích týdnech. Celkově bude v Lógaru působit přibližně 200 vojáků, které doplní asi deset civilních expertů, informovalo ministerstvo obrany.

Čeští vojáci odletěli z přerovské základny 21. února. Po pěti dnech strávených na základně Bagrám je dva americké vrtulníky přepravily na základnu Šank, která bude výchozím bodem pro operace českého týmu.
 
Padesátka vojáků se připojila k první skupině PRT, která v provincii Lógar působí od 11. února. Čeští vojáci zatím dokázali vystavět většinu dřevěných budov na základně a připravit je pro nové obyvatele. Domy jsou bez oken, aby se nemusely večer zatemňovat.
 
Český tým bude v Lógaru působit přibližně tři roky. Nepůjde o klasickou bojovou misi, ale vojáci budou pomáhat obyvatelstvu. Úkolem vojáků bude také zajišťovat bezpečnost civilních expertů, kteří do země odletí v březnu.
 
Podle ministerstva zahraničí bude český tým především chtít přispět ke stabilizaci země. Diplomaté však také uvádějí, že rekonstrukční projekty může komplikovat špatná infrastruktura nebo nedostatek elektřiny.

Česko je po Litvě a Maďarsku teprve třetí novou členskou zemí NATO, která má vlastní PRT. V minulosti čeští vojáci působili ve společném rekonstrukčním týmu s Němci v provincii Badachšán, tuto misi však kvůli působení v Lógaru ukončili. Kromě Lógaru Češi rovněž nadále provozují polní nemocnici v afghánské metropoli Kábulu.