Bush po jednání s Topolánkem: Dohoda o radaru je blízko

Washington - Jednání o umístění amerického protiraketového radaru v Česku ještě není u konce - je ale velmi blízko. Vyplývá to z dnešního setkání amerického prezidenta George Bushe s českým premiérem Mirkem Topolánkem. Bush na tiskové konferenci v Bílém domě znovu zdůraznil, že plánovaný systém protiraketové obrany ve střední Evropě není namířen proti Rusku.

„Chybí nám tři slova,“ uvedl po jednání Topolánek. „Jde jen o malé detaily. Jsem si jistý, že smlouvu dokončíme velice brzy,“ dodal premiér.

České televizi Mirek Topolánek řekl, že se jedná o slova V souladu se svými zákony a předpisy. „Jde nám o ochranu životního prostředí. Vždy chceme pracovat s těmi přísnějšími normami jedné z našich zemí. České normy budou mít samozřejmě přednost,“ vysvětlil premiér.

Česká vláda s Washingtonem vyjednává také o smlouvě SOFA, která stanovuje právní rámec pro pobyt amerických vojáků na území ČR. Právě toto jednání je podle Bushe komplikované. „Všechny otázky, které premiér Topolánek vznáší, jsou legitimní,“ uvedl Bush. „Je tu vůle to dokončit,“ dodal.

V České republice chtějí Spojené státy vybudovat radarovou stanici a v Polsku základnu s raketami schopnými sestřelit rakety vypálené potenciálně nebezpečnými státy, za které USA pokládají Írán nebo Severní Koreu.

Česká vláda začala o umístění radaru ve vojenském prostoru Brdy s USA vyjednávat loni. Topolánek očekává, že dohoda o umístění vojenského zařízení bude podepsána v následujících týdnech. Pravděpodobně se tak stane v době nadcházejícího dubnového summitu NATO v Bukurešti. S polským premiérem Donaldem Tuskem bude Bush jednat 10. března.

Bush pochválil Čechy za memorandum

George Bush také řekl, že ho těší úspěšné podepsání česko-amerického memoranda o bezvízovém styku mezi USA a ČR. Uvedl, že čeští vyjednavači byli velice dobří a že Praze gratuluje k dosaženému úspěchu. „Vždy jsem se domníval, že je nutné změnit naše vízové zákony. Nelíbilo se mi, že jsme s našimi přáteli z ČR zacházeli jinak než s jinými přáteli v Evropě,“ prohlásil Bush před novináři.

První čeští turisté by za oceán mohli cestovat bez víz na přelomu října a listopadu. Místo víz se ale lidé budou muset registrovat do amerického systému povolování cest.