Putinův nástupce Medveděv chce zachovat kurz svého předchůdce

Moskva - Vítěz nedělních ruských prezidentských voleb, jeden z nejmocnějších mužů v Rusku, dosavadní první náměstek předsedy ruské vlády a šéf plynárenského gigantu Gazprom Dmitrij Medveděv je dlouholetý spojenec a přítel úřadujícího prezidenta Vladimira Putina. Ten si ho také vybral za svého nástupce. Hlavním bodem Medveděvova programu je zachování Putinova kurzu a Putina se také chystá jmenovat premiérem. Podle kritiků je ale Medveděv pouhý Putinův "klon" a někteří komentátoři zpochybňují i jeho pověst liberála.

Oba muži se poznali před mnoha lety v Leningradu (dnešním Petrohradu) a Putin si Medveděva později vzal i do Kremlu. Proč si vybral právě jeho, zatím zůstává hádankou. Nejčastěji se skloňují výrazy jako loajalita, petrohradský původ a Medveděvova nenápadnost. Podobné to bylo v roce 1999, kdy si téměř neznámého Putina vybral za svého nástupce Boris Jelcin. Jedna věc oba muže odlišuje. Medveděv se nikdy nepohyboval ve strukturách tajných služeb a klidné výroky tohoto právníka odlišují od „jestřábů“ ze současného ruského vedení, což pozitivně vnímá především zahraničí. Někteří analytici v tom ale spatřují jeho zranitelnost v možném mocenském boji s lidmi z tajných služeb, armády a ministerstva vnitra, jejichž vliv na ruskou politiku za Putina zesílil.
 
Medveděv se narodil 14. září 1965 v Leningradě. Tam vystudoval práva a na místní univerzitě působil jako asistent a docent a záhy si vysloužil pověst brilantního právníka. Byl nejprve právníkem výboru pro zahraniční styky petrohradské radnice, kterému šéfoval Putin, a v roce 1999 dělal zástupce šéfa úřadu ruské vlády. Poté, co se Putin stal prezidentem, nastoupil do nové Putinovy administrativy jako zástupce šéfa prezidentského úřadu. V listopadu 2003 vedení mocné instituce převzal. V roce 2000 také vedl Putinovu kampaň. V roce 2005 byl jmenován prvním místopředsedou ruské vlády a ve své funkci se zabýval převážně citlivou sociální oblastí. Pracoval například na realizaci vládních demografických projektů, což je v Rusku kvůli prudkému demografickému poklesu citlivá záležitost. Od roku 2000 (s výjimkou let 2001-2002) je také šéfem plynárenského gigantu Gazprom, který je největším producentem zemního plynu na světě.
 
Putin Medveděva poprvé veřejně označil za svého nástupce loni v prosinci. Medveděv za své priority označuje stabilitu Ruska, pokračování stávajícího kurzu země, slibuje nezávislejší soudy a boj proti korupci a také méně zásahů státu v ekonomice. Vyjádřil se také pro dialog s celým mezinárodním společenstvím.

Medveděv je ženatý, s manželkou Světlanou mají syna Ilju. Svou budoucí manželku potkal již na základní škole v Leningradě, Světlana poté vystudovala finančně-ekonomický institut a v roce 1989 se vzali. Ilja se narodil o sedm let později. Budoucí pravděpodobná první dáma Ruska se angažuje v problematice dětských domovů a mládežnických kulturních programů, za což obdržela od ruské pravoslavné církve ženský řád, který dostávají jen „nejvýznačnější ruské ženy“. Velkým Medveděvovým koníčkem je rocková hudba, k jeho oblíbencům patří skupina Deep Purple, která nedávno zahrála na oslavách 15. výročí vzniku firmy Gazpromu.

Dmitrij Medveděv
Zdroj: ČT24