Čtyři rukojmí kolumbijských povstalců jsou na svobodě

Caracas/Bogotá - Čtyři rukojmí levicových povstalců z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) byli dnes propuštěni na svobodu. Rebelové rukojmí, samé bývalé kolumbijské poslance, předali do rukou venezuelské delegace v kolumbijské džungli podle dřívější dohody s Mezinárodním výborem Červeného kříže, kterou údajně zprostředkoval venezuelský prezident Hugo Chávez. FARC vzápětí prohlásily, že propouštění rukojmích napříště končí.

„Je to důležitý den pro kolumbijský lid a pro ty čtyři osvobozené lidi,“ řekla Barbora Hintermannová z Mezinárodního výboru Červeného kříže pro Kolumbii.

FARC propustili Glorii Polancovou de Lozadaovou, Luise Eladia Péreze, Orlanda Beltrána a Jorge Géchema. Všichni čtyři zajatci, kteří byli v moci FARC přes šest let, jsou podle dřívějších údajů povstalců ve velmi špatném zdravotním stavu.

Největší kolumbijská gerila, která má asi 16.000 členů, už k jednostrannému propuštění rukojmí přistoupila v lednu. Vydání někdejší poslankyně Consuelo Gonzálezové a Clary Rojasové se uskutečnilo podle podobného scénáře jako dnešní propuštění zajaté čtveřice.

FARC zadržují podle kolumbijských odhadů asi 700 rukojmích, převážně kvůli výkupnému. Mezi nimi je asi 45 vysoce postavených zajatců, které povstalci chtějí vyměnit za přibližně 500 svých přívrženců držených v kolumbijských věznicích.