Při izraelských náletech na Gazu dnes zahynulo patnáct Palestinců

Gaza/Jeruzalém - Izraelská armáda stupňuje letecké útoky proti palestinským radikálům v pásmu Gazy. Za poslední tři dny tam při náletech zahynulo přes 30 Palestinců. Při dnešních náletech na pásmo Gazy izraelská armáda zabila dalších nejméně 15 Palestinců. V bojích přišel o život i jeden Izraelec.

Pokračovaly také raketové útoky z pásma na Izrael. Radikálové odtud vypálili od středy 40 střel. Ve středu byl při raketovém útoku na město Sderot zabit jeden Izraelec. Mezi palestinskými oběťmi jsou sice především radikálové, ale ve středu zahynulo i šestiměsíční dítě. Podle palestinských úřadů bylo mezi mrtvými 11 civilistů, z toho sedm dětí.

Mluvčí předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse prohlásil, že
trvající izraelské nálety na Gazu znamenají pouze jediné, totiž to, že
izraelská vláda hodlá zničit mírový proces. Izraelsko-palestinské rozhovory byly letos obnoveny po sedmileté přestávce a Olmert prohlásil, že hodlá pokračovat v pravidelném setkávání s Abbásem.

V Gaze se dnes konal pohřeb šestiměsíčního Muhammada Buraje. Otec nesl v náručí synovo tělo zabalené do zelené vlajky hnutí Hamas a dítě přišlo doprovodit několik set lidí. Ve Sderotu zase oplakávali sedmačtyřicetiletého Ronnieho Jehiju. Tohoto řidiče a otce čtyř dětí, který nedávno prodělal transplantaci ledviny, zabila ve středu palestinská raketa, která dopadla na školu, do níž Jehija docházel na kurzy.

Izraelské letectvo dnes podniklo podle palestinských zdrojů šest náletů na pásmo Gazy. Armáda útočí na místa, odkud Palestinci střílejí rakety a granáty. „Dostaneme ty teroristy a budeme na ně útočit, dokud je nezastavíme,“ řekl izraelský premiér Ehud Olmert.

Izrael se snaží palestinské raketové útoky zastavit také ekonomickou blokádou. V lednu zavřel přechody do pásma Gazy a pouští jimi pouze nezbytné humanitární zboží a minimum pohonných hmot. Hamas nabídl židovskému státu příměří, aby docílil odvolání blokády. Izraelská veřejnost se začala klonit k tomu, aby vláda s Hamasem jednala. Hamas je ale pro Izrael teroristická organizace, která usiluje o zničení židovského státu. Olmert řekl, že ekonomické embargo uvolnit nehodlá.