Itálii dnes končí lhůta na vyřešení neapolské odpadkové krize

Neapol (Itálie) - Právě dnes končí lhůta, dokdy měla Itálie vyřešit desetiletou krizi s odvozem odpadků v oblasti kolem jihoitalské Neapole. Pokud se jí to nepodaří, hrozí jí Evropská komise denními pokutami ve výši až 800 000 eur. Itálie však doufá v odklad sankcí. Jak ve Studiu ČT24 uvedla redaktorka italské RAI Vědunka Lunardi, situace s odpadky v Neapoli se sice výrazně zlepšila, stále však chybí systémové řešení a třídění odpadu.

V Neapoli pokračují protesty proti nelegálním skládkám, které se zde stále objevují; dnes italská police odhalila v lokalitě Albanella u Salerna další velkou černou skládku odpadu. Obyvatelům Neapole a dalších měst v Kampánii kromě toho narůstají hromady domovního odpadu na ulicích přímo před jejich domovy. Odpadky se neodvážejí, protože v podstatě není kam. Navíc se zjistilo, že některé ze starých skládek neodpovídají bezpečnostním normám a znečišťují okolí. Prozatím se odpad ke spálení vozí do Německa, ostatní oblasti odpadky nechtějí právě proto, že nejsou tříděné.
 
Do kampaně za třídění odpadu se zapojila i katolická církev. V řadě farností kampánské metropole začali faráři po bohoslužbách vyzývat své věřící k třídění odpadu, aby mohla být jeho část snadněji zpracovávána. U mnoha kostelů se vzápětí objevily kontejnery na tříděný odpad, jejichž obsah se prý na rozdíl od jiných bude pravidelně vyvážet.
 
Za hlavní příčinu svízelné situace v oblasti je považována neapolská mafie camorra, pro niž se stal byznys s odpadem zdrojem vysokých příjmů. Zaspala ale i místní správa, když neřešila ani problém nových úložišť, ani třídění, a především ústřední úřady v Římě, které se v podstatě nehlásí k problémům v Kampánii, které trvají už přes deset let. Nynější velká krize propukla loni v prosinci, kdy se zde nahromadilo na 110 000 tun odpadu. V některých částech Neapole i dalších měst se kvůli hromadám smetí téměř zastavil běžný život, do odvozu se musela zapojit armáda.
 
Koncem ledna Evropská komise informovala, že přistoupila k právnímu řízení vůči Itálii kvůli neřešení problémů spojených s nahromaděným odpadem v Neapoli a jejím okolí. Itálie podle EK porušuje směrnici o odpadech zavazující všechny členské státy unie k takovým opatřením, která mají zabránit hromadění odpadu či jeho nekontrolovanému deponování. V říjnu dostala Itálie dodatečné upozornění a následně se komise rozhodla Římu zaslat poslední varovaní, protože dosavadní jednání s italskými představiteli nepřesvědčila Brusel o tom, že Itálie tento vleklý a naléhavý problém řeší dostatečně. Italským úřadům dala EK měsíc na to, aby ukázaly, že situaci řeší, jinak pohrozila soudním řízením.