Turecko potvrzuje: stahujeme se z Iráku

Ankara/Bagdád - Turecký generální štáb potvrdil, že se pozemní vojenské jednotky jeho armády vrátily na základny v Turecku. Na svých internetových stránkách píše, že mezinárodní tlak, který byl v posledních dnech na zemi vyvíjen, nemá na rozhodnutí o stažení vojsk žádný vliv. Informace o ústupu tureckých vojáků už dříve potvrdil irácký ministr zahraničí Zebari i americká armáda.

Ankara vyslala vojáky do severního Iráku minulý čtvrtek s úkolem zaměřit se na základny Strany kurdských pracujících (PKK), která bojuje za vlastní stát v jihovýchodním Turecku. Vojenská operace podle Turků měla trvat tak dlouho, jak to bude nutné.

Ofenziva ale vyvolala ostrou kritiku nejen v Iráku, ale také v dalších zemích. Americký ministr obrany Robert Gates ve čtvrtek v Ankaře řekl, že ofenziva musí být co nejkratší. K rychlému ukončení bojů vyzval Turecko i prezident George Bush.

Turecko do operace údajně nasadilo až 10 000 vojáků. Podle jeho armádních zdrojů padlo přes 230 členů PKK a 24 vojáků. Kurdové naopak uvádí, že v jeho řadách padlo pouze pět ozbrojenců a že bojovníci PKK zabili stovku tureckých vojáků. Podle bývalého českého velvyslance v Ankaře Tomáše Laně ale turecká ofenziva nemá šanci kurdskou stranu výrazně oslabit „Silou není možné tuto partyzánskou válku zastavit. Turecko spíše chce omezit přeshraniční útoky na minimum,“ dodává Laně.

V souvislosti s touto operací se začíná mluvit o možné budoucí spolupráci Turecka a Íránu v boji proti kurdským partyzánům. S obdobou PKK se totiž potýká i Teherán. „Podle tureckého tisku prý už proběhla tajná jednání mezi Tureckem a Íránem. Dříve nemyslitená spolupráce mezi oběma zeměmi je stále pravděpodobnější,“ potvrzuje orientalista Petr Kučera.

Mapka území Turecka, Iráku a Íránu
Zdroj: ČT24/ČT