Arménská policie zasáhla proti opozičním demonstrantům

Jerevan - Arménská policie zasáhla v noci na dnešek proti stovkám opozičních demonstrantů, kteří více než týden protestovali v centru metropole proti výsledkům nedávných prezidentských voleb. Policisté podle agentury AP manifestanty zatýkali a naháněli do autobusů. Arménská opozice protestuje proti zvolení premiéra Serža Sarkisjana novým prezidentem. Sarkisjan byl zvolen 19. února, ale opozice výsledek voleb odmítá jako zfalšovaný.

Ve stanech na jerevanském Náměstí svobody trávilo noc před další demonstrací okolo 1500 stoupenců opozice. Policejní zásah podle prohlášení hlavního Sarkisjanova rivala Levona Ter-Petrosjana začal v 07:30 místního času (04:30 SEČ). O dvacet minut později bylo náměstí obklíčeno pořádkovými silami, novináři byli drženi stranou dění.

„Spali jsme, když přišli a začali nás bít obušky,“ řekl jeden z demonstrantů agentuře Reuters a ukázal zlomený prst. Nepřál si být jmenován.

„Zasáhlo asi 5000 policistů, kteří pronásledovali lidi, nalézající se na náměstí,“ uvedl Ter-Petrosjan, který byl první hlavou státu po dosažení nezávislosti. „Dnes ve tři hodiny odpoledne (12:00 SEČ) se pokusíme pokračovat v pokojném protestu,“ prohlásil.

Náměstí však podle zpravodajů agentur zůstává obklopeno stovkami policistů, vybavených plastovými štíty pro střet s demonstranty. Policisté během dopoledne rozháněli a bili obušky lidi, kteří se snažili přijít na náměstí, a nejméně dva zatkli. Mezitím nákladní vozy odvážely z náměstí stany a matrace. Na zemi byly krvavé skvrny.

Asi 20.000 až 30.000 stoupenců opozice od úterý 20. února každý den demonstrovalo za zrušení Sarkisjanova zvolení. Demonstrace se odehrávaly v klidu.

Policie svůj zásah obhajovala tím, že „se rozhodla postupovat v rámci svých zákonných pravomocí, aby ochránila ústavní pořádek a bezpečí“.

Odstupující prezident Robert Kočarjan nicméně obviňoval opozici, že se chystá provést státní převrat a hrozil tvrdým postupem v zájmu udržení stability a pořádku v této postsovětské republice, která představuje významné tranzitní území pro přepravu kaspické ropy a plynu na světový trh. Země je formálně stále ve válečném konfliktu se sousedním Ázerbájdžánem kvůli odštěpenecké arménské enklávě Náhorní Karabach.

Po deseti dnech napětí Sarkisjan dosáhl důležitého politického bodu ve svůj prospěch, když v pátek uzavřel koaliční dohodu s bývalým předsedou parlamentu Arturem Baghdasarjanem, který v prezidentských volbách skončil třetí.

Arméni volili nového prezidenta 19. února. Podle oficiálních výsledků Sarkisjan získal skoro 53 procent hlasů, což stačilo ke zvolení v prvním kole. Ter-Petrosjan dostal 21,5 procenta a Baghdasarjan 16,6 procenta hlasů. Ter-Petrosjanův tábor odmítl výsledky uznat, volby prý byly zfalšované. Avšak západní pozorovatelé dospěli k závěru, že se hlasování odehrálo vcelku v souladu s mezinárodními normami.

msk rv ank 010944 mar 08