Letadla pro americkou armádu vyrobí evropská firma

Washington - Evropský Airbus porazil v souboji o zakázku armády Spojených států americký Boeing. Spolu s firmou Nortrop dodá vojsku letadla v hodnotě 40 miliard dolarů. Rozhodnutí o vítězi tendru ale kritizuje řada amerických politiků.

„Je to úder americké obraně. Letouny budou stavět ty samé evropské vlády, které nás nechtějí podpořit v boji proti terorismu. Do Afghánistánu nebyly ochotné poslat ani sto mužů navíc,“ protestoval republikánský kongresman Duncan Hunter.
 
Pentagon je ale se svým výběrem naprosto spokojený. Vybraný letoun totiž ostatní nabízené předčí ve všech parametrech. Vejde se do něj nejvíce lidí, paliva i nákladu. „Tankovací letadla budou schopná doplňovat palivo americkým i spojeneckým letounům po celém světě, čtyřiadvacet hodin denně,“ dodal tajemník Americké vzdušné obrany Michael Wynne.
 
Nová letadla v mnohém podobná dopravnímu Airbusu nahradí přibližně třetinu starých létajících tankerů, které americká armáda nyní používá. Pentagon ale nevylučuje, že by Airbus mohl v budoucnosti obnovit celý letecký park.
 
Evropský Airbus zaujímá téměř stejný tržní podíl jako americký Boeing. Obě firmy ale v současnosti čelí významným ekonomickým problémům. Své novinky - A380 a Boeing 787 - totiž nedokázaly dodat zákazníkům včas.