Hugo Chávez nařídil přesun jednotek ke kolumbijské hranici

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez dnes nařídil přesun deseti praporů venezuelské armády k hranicím s Kolumbií a mobilizaci vzdušných sil. Uzavřel rovněž venezuelské velvyslanectví v Kolumbii. Chávez tak reaguje na údajné proniknutí kolumbijské armády na území Ekvádoru, při němž byl zabit muž číslo dvě povstaleckých Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC).

Smrt mluvčího FARC známého pod jménem Raul Reyes při náletu na území ovládaná rebely nedaleko kolumbijsko-ekvádorské hranice oznámil v sobotu kolumbijský ministr obrany Juan Manuel Santos.     

„Pane ministře obrany, pošlete ihned deset tankových praporů k hranicím s Kolumbií,“ prohlásil dnes Chávez ve svém pravidelném televizním programu. „Mobilizujte vzdušné síly. Nechceme válku.“ Už v sobotu Chávez řekl, že podobné útoky by mohly vyvolat v Jižní Americe válku.    

Ve svém dnešním projevu také nazval kolumbijského prezidenta Álvara Uribeho zločincem a vyzval k odstranění kolumbijské vlády podporované Spojenými státy. Zabití Reyese byla podle Cháveze zbabělá vražda.