Bouře Emma zabila v Evropě nejméně 14 lidí a způsobila škody v milionech eur

Praha/Berlín - Celková evropská bilance mrtvých po víkendovém řádění větrné bouře Emma dosáhla nejméně 14 obětí. Podle dnešních informací v Německu o víkendu v důsledku extrémního počasí zahynulo šest lidí a v Polsku dva. Už v sobotu přitom byli hlášeni čtyři mrtví v Rakousku a dva v Česku. Tlaková níže provázená v západní a střední Evropě vichřicí a prudkými srážkami si vyžádala mnohamilionové škody v eurech, přesnější údaje však zatím nejsou k dispozici. Situace se dnes v postižených oblastech zklidnila a již se neočekávají vážné škody.

Tři nové oběti přírodního živlu dnes ohlásil Německo, Polsko dvě. V oblasti Štětína na severozápadě země rozdrtil padající strom dvaačtyřicetiletého automobilistu. Jeho manželka, která jela ve voze za ním, utrpěla těžká zranění, když do spadlého stromu narazila. Usmrcen byl i další řidič, jehož vůz zasáhl utržený střešní díl z automobilu jedoucího před ním. Řidič ztratil kontrolu nad vozidlem a narazil do stromu.

V Německu se dnes situace sice zklidnila, ale ukázalo se, že bouře doprovázená místy větrem o rychlosti orkánu si ve spolkové republice vyžádala nejvíce obětí. Emmě se přičítá za vinu dopravní nehoda na dálnici ve východoněmecké spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, při níž osmačtyřicetiletý řidič kvůli silnému bočním větru a mimořádně nízké viditelnosti způsobené kroupami ztratil kontrolu nad řízením, odrazil se od svodidel a srazil se s jiným automobilem. Muž zemřel po několika hodinách v nemocnici, oznámila dnes policie.

V blízkosti západoněmeckého Bissingenu zahynul teprve devatenáctiletý řidič, jenž navzdory hustému krupobití předjížděl na kluzké vozovce a srazil se s dodávkovým vozidlem. V západoněmeckém Deesenu se zřítil jeden muž ze stromu, který chtěl s pomocí provazu a drátu zajistit proti vyvrácení. Hrozilo totiž nebezpečí, že se strom zřítí na blízkou sochu panny Marie.

Mezi Němci si tak Emma vybrala osm obětí, neboť dva němečtí turisté jsou mezi mrtvými, které v sobotu hlásilo Rakousko. Většina oběti v Polsku, Německu i Rakousku přitom zahynula na silnici. „Měli jsme velké štěstí, že bouře přišla v sobotu ráno,“ zhodnotil dnes bilanci německý meteorolog Helmut Malewski. Ve všední den by podle něj bylo obětí více, neboť více lidí by jelo autem.

Polští záchranáři zasahovali v noci na dnešek na 2000 místech, především na jihu země. Mnohé z nich zranily především padající stromy a větvě urvané vichrem. Zraněn byl i muž, který se pokoušel spravovat poškozenou střechu na svém domě.

Polské úřady hlásí značné škody, jejichž výše se však zatím vyčísluje. Stovky domácností se ocitly bez proudu a mezi Varšavou a Krakovem byla kvůli strženému elektrickému vedení přerušena doprava.

Německá železnice dnes oznámila, že vlaky již dopoledne jezdily téměř bez zpoždění. Němečtí hasiči a policie sčítají škody, které prý dosáhly milionů eur. Jejich rozsah se však teprve vyčísluje a pojišťovny průběžně dostávají hlášení o pojistných událostech. Orkán Kyrill přitom loni v lednu napáchal jenom v Německu škody v rozsahu zhruba tří miliard eur (přes 75 miliard korun).

Na Slovensku, kde utrpěli podle dostupných informací zranění nejméně tři lidé, připravil sobotní vichr statisíce obyvatel o dodávky elektřiny. Vichřice, která dosahovala rychlosti až 120 kilometrů za hodinu, způsobila podle úřadů na 240 výpadků ve vysokém napětí. Škody se zatím odhadují na několik milionů korun.

Největší škody způsobila vichřice na západě Slovenska, vyvrácené stromy a zpoždění vlaků se však dotklo i střední a východní části země.

V Nizozemsku byly v sobotu registrovány jen menší hmotné škody, ale od sobotního rána byl na letišti v Amsterodamu silně narušen provoz.

Další škody způsobila bouře Emma v noci na dnešek v Dolních Rakousích. Zejména kvůli popadaným stromům byl narušen provoz na některých místních silnicích a na lokální železnici.

Větrná smršť si v Dolních Rakousích vyžádala v sobotu nasazení 8500 hasičů, kteří zasahovali v 1800 případech. Tisíce domácností zde byly bez elektrické energie, během dnešního dopoledne však byly dodávky proudu obnoveny.