Rada bezpečnosti OSN schválila třetí sérii sankcí proti Íránu

New York - Rada bezpečnosti OSN v pondělí schválila již třetí sérií sankcí proti Íránu kvůli jeho jadernému programu. Pro přijetí příslušné rezoluce hlasovalo 14 z 15 členů rady, Indonésie se hlasování zdržela. Jde hlavně o rozšíření seznamu společností a fyzických osob, které jsou s íránským jaderným či raketovým programem spojené, a jimž proto budou zmražena finanční aktiva a zahraniční fondy. Rezoluce číslo 1803 poprvé obsahuje i zákaz obchodu s Íránem se zbožím určeným nejen k vojenským, ale i k civilním účelům.

Na znění zpřísněných sankcí se stálí členové rady - USA, Rusko, Čína, Británie a Francie - shodli společně s Německem už 22. ledna v Berlíně, s hlasováním se ale čekalo do doby, kdy Mezinárodní agentura pro atomovou energii předloží novou inspekční zprávu z Íránu. Zpráva, zveřejněná koncem února, konstatuje, že Írán sice projevil větší otevřenost v informování o svém jaderném programu, ale nevyvrátil podezření, že se tajně snaží vyvíjet jaderné zbraně.
 
Írán trvá na tom, že jeho jaderný program je určen výhradně k mírovým účelům, tedy k výrobě jaderné energie. Především západní země v čele s USA však obviňují Teherán z úmyslu vyrobit tajně atomovou zbraň. Krátce před hlasováním íránský velvyslanec při OSN Mohammad Chazáí řekl, že sankce jsou „nezákonnou akcí“ proti „mírumilovnému jadernému programu“. „Historie nám říká, že nátlak, zastrašování ani hrozby naši zemi nedonutí vzdát se základních a zákonných práv,“ dodal.
 
Sankce zpřísňují opatření, která obsahovala už rezoluce z loňského března. Společností, jichž se týkají, je nyní 12, jednotlivců 13. Pěti osob, které se podílejí na obohacování uranu v Íránu, se bude týkat zákaz cestování.

Schválení dalších sankcí se očekávalo. Pět stálých členů i většina nestálých členů rady předem avizovala, že s návrhem souhlasí. Nakonec se pro něj vyslovili i všichni nestálí členové rady kromě Indonésie. K prosazení sankcí je zapotřebí souhlas alespoň devíti z 15 členů rady, přičemž proti nesmí být nikdo z pěti stálých členů. Dvě předchozí rezoluce o sankcích proti Teheránu - 1737 z prosince 2006 a 1747 z března 2007 - byly schváleny jednohlasně.

Čína dnes ujistila Írán, že sankce se nijak nedotknou vzájemné obchodní výměny. Smyslem sankcí podle Pekingu není trestat Írán, ale vyvinout nátlak, aby se o sporných otázkách začalo znovu jednat. Rusko zase soudí, že sankce jsou silným politickým signálem vyslaným do Teheránu. Sankce proti Íránu dnes uvítalo Japonsko s tím, že islámská republika musí mezinárodní veřejnost přesvědčit o mírovém charakteru svého jaderného programu. Podporu sankcím vyjádřila také Kanada. 

Írán považuje rezoluci za bezcennou a politicky motivovanou. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Mohammada Alího Hosejního odporuje rezoluce duchu a článkům Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Hosejní se domnívá, že rada rezoluci přijala z politických pohnutek a že rozhodovala zaujatě.

Pět stálých členů Rady bezpečnosti po pondělním hlasování vyzvalo vysokého představitele EU pro zahraniční politiku Javiera Solanu, aby se sešel s íránský vyjednávačem Saídem Džalílím a pokusil se s Teheránem zprostředkovat další dialog.

Při pondělním zasedání MAAE ve Vídni šéf této agentury OSN Muhammad Baradej na Írán znovu apeloval, aby s inspektory spolupracoval. Jde přitom především o vyjasnění zpravodajských informací, podle nichž se snaží Teherán získat jaderný materiál použitelný ve zbraních a zkouší nové centrifugy na obohacování uranu.