Clintonová potřebuje dnes zvítězit jak v Texasu, tak i v Ohiu

Austin (Texas) - Američtí voliči ve státech Texas, Ohio, Rhode Island a Vermont dnes budou v primárních volbách vybírat kandidáty do listopadových prezidentských voleb. Republikánský uchazeč o Bílý dům John McCain by si v nich již mohl zajistit oficiální stranickou nominaci, neboť polovina registrovaných republikánských voličů v Texasu deklaruje podporu právě jemu. Mezi demokraty potřebuje zvítězit Hillary Clintonová, jinak hrozí, že boj o demokratickou nominaci prohraje.

V demokratickém táboře má převahu Barack Obama, který za uplynulý měsíc vyhrál 11 volebních klání. Naopak jeho soupeřka Hillary Clintonová se ocitla v defenzivě a podle analytiků nutně potřebuje přesvědčivé vítězství. Předvolební průzkumy bývalé první dámě země sice dávají naději na těsné vítězství v Ohiu, ale v Texasu, kde ještě před několika týdny vedla, jsou nyní šance obou kandidátů vyrovnané. Clintonová by mohla zvítězit v Rhode Islandu, ovšem ve Vermontu má větší podporu Obama.

Přesto, že Obama má zatím větší šanci, v tuto chvíli je boj mezi oběma demokratickými kandidáty vyrovnaný. Z demokratického tábora se podle zpravodaje ČT Romana Bradáče ozývají hlasy, že bývalá první dáma by měla v případě prohry v zájmu strany z boje odstoupit. Nicméně příznivci Clintonové zatím vůbec s touto variantou nepočítají. Proto Hillary potřebuje dnes jasně zvítězit, aby se mohla dále ucházet o demokratickou nominaci.

Illinoiský senátor nyní podle agentury AP vede v počtu delegátů srpnového nominačního sjezdu o 109 volitelů. Zatím získal 1 385 delegátů, Clintonová 1 276. Dnes je ve hře 444 delegátů, což znamená, že žádný z kandidátů ještě nemůže dosáhnout 2 025 hlasů nutných k zajištění nominace.

U republikánů je situace mnohem jasnější: favorit republikánů McCain si podle průzkumů udržuje značný náskok před svým soupeřem Mikem Huckabeem ve všech čtyřech státech, v nichž jde celkem o více než 254 delegátů. Vzhledem k tomu, že arizonský senátor už má momentálně jistou podporu 1 014 delegátů, očekávaná série vítězství v dnešních primárkách by mu mohla zajistit oficiální stranickou nominaci. Pro tu je potřeba 1 191 hlasů. Chybí mu tedy pouhých 177, a proto už teď může kampaň zaměřit proti svým demokratickým soupeřům.