Evropská komise vyzývá Srbsko, aby potvrdilo vůli ke sbližování s unií

Brusel - Evropská komise dnes vyzvala Srbsko, aby potvrdilo svou vůli přibližovat se k Evropské unii. Komise vydala prohlášení v souvislosti s dnešním zasedáním srbského parlamentu, který má projednávat rezoluci označující za nezákonné rozmístění administrativní mise EU v Kosovu a vyzývající Brusel k jejímu odvolání.

„Vyzýváme srbskou vládu, aby znovu potvrdila své odhodlání pokračovat ve sbližování s Evropskou unií,“ prohlásil na tiskové konferenci v Bruselu eurokomisař pro rozšíření Olli Rehn. „Jsme připraveni uvést věci do pohybu, jakmile Srbsko učiní to samé,“ dodal.

Unie již před měsícem posunula podpis takzvané prozatímní dohody o obchodu a vízové politice se Srbskem, protože čeká na jasné rozhodnutí Bělehradu v souvislosti s vyhlášením nezávislosti Kosova, s nímž Srbsko nesouhlasí. Ohledně případného podpisu dohody s EU panuje v srbské vládní koalici rozpor. Proprezidentská Demokratická strana (DS) a strana G17 Plus smlouvu podporují, zatímco Demokratická strana Srbska (DSS) premiéra Vojislava Koštunici ji odmítá.

Prozatímní dohoda Srbsku otevírá cestu ke stabilizační a asociační dohodě, která je jakýmsi prvním předstupněm budoucího členství země v Evropské unii. Na uzavření této dohody se však vztahuje několik podmínek, na rozdíl od prozatímní dohody. Mimo jiné jde i o lepší spolupráci srbské vlády s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY).