EU chce zrušit víza pro země západního Balkánu

Brusel - Evropská komise chce údajně co nejdříve zrušit víza pro země západního Balkánu. Vyplývá to z balíku iniciativ týkajících se právě této části Balkánu, který dnes komise zveřejnila. Bez víz mohou do Evropské unie cestovat zatím jen Chorvaté. Povolení naopak stále potřebují Srbové, obyvatelé Bosny a Hercegoviny či Černé Hory.

Nejdále zatím pokročila jednání se Srbskem, která začala letos v lednu. Nad pokračováním debat mezi EK a Bělehradem ovšem visí řada otazníků. Vztahy mezi unií a Srbskem se zhoršily poté, co část členských států EU uznala jednostranně vyhlášenou nezávislost jihosrbské provincie Kosovo. Bělehrad v současnosti zvažuje, zda s unií nepřerušit formální vztahy.
   
Je proto možné, že se zrušení vízové povinnosti dříve dočkají jiné státy západního Balkánu. Už v únoru zahájila komise jednání s Makedonií a Černou Horou, tento měsíc by měla začít diskutovat s Albánií a poté zřejmě i s Bosnou a Hercegovinou.
   
Případnému zrušení víz však bude předcházet cestovní mapa, kterou chce unie zveřejnit v nejbližší době. Stanoví podmínky, které budou muset jednotlivé země splnit, aby bezvízového styku dosáhly. „Rychlost pokroku směrem ke zrušení vízové povinnosti bude záležet na tom, jak bude každá země schopna splnit jednotlivé požadavky,“ uvedla komise.
   
Zrušení víz by bylo dalším logickým krokem po zjednodušení vízové procedury, které začalo platit 1. ledna letošního roku. Na základě smluv Evropské unie se státy západního Balkánu se mimo jiné poplatek za vystavení víza snížil z 60 eur na 35 eur. Důchodci a studenti jsou od placení osvobozeni úplně.