Íránský prezident Ahmadínežád odmítl sankce OSN

Teherán - Mahmúd Ahmadínežád odsoudil další sérií sankcí proti své zemi, které v pondělí schválila Rada bezpečnosti OSN. Ta chce zastavit Írán v údajném jaderném zbrojení. Íránský prezident dnes řekl, že rezoluce není právně věrohodná a dodal, že o záležitostech týkajících se jaderné energie bude do budoucna jednat jen s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE).

Proti sankcím Írán protestuje už od jejich schválení. V úterý íránské ministerstvo zahraničí označilo rezoluci za bezcennou a politicky motivovanou. Svět se obává, že Írán svým jaderným programem maskuje výrobu nukleární zbraně. Írán však nadále trvá na tom, že jeho jaderný program je určen výhradně k mírovým účelům.
     
„Od nynějška budeme o jaderné otázce mluvit jen s agenturou (MAAE) a mimo agenturu nebudeme o íránském jaderném programu jednat s nikým jiným,“ řekl dnes podle agentury IRNA Ahmadínežád.
   
Pro rezoluci Rady bezpečnosti číslo 1803 v pondělí hlasovalo 14 z 15 jejích členů, Indonésie se zdržela. OSN tak odsouhlasila zpřísnění režimu ekonomických a obchodních sankcí, který proti Íránu zavedla ve dvou předchozích rezolucích.
 
Írán se přesto neobává, že by sankce měly na zemi nějaký ekonomický dopad, protože jsou prý neúčinné. Ekonomové ale naopak tvrdí, že i když se sankce mohou zdát málo neefektivní, přimějí většinu velkých investorů k opatrnosti. Navíc opatření proti Íránu podpořili i jeho tradiční obchodní partneři jako Rusko a Čína.