Řeka Colorado zaplaví Grand Canyon

Grand Canyon (Arizona) - Správa amerického národního parku Grand Canyon zahájila rozsáhlý experiment, který má pomoci zachránit ohrožené druhy rostlin a živočichů. Národní park kvůli tomu zaplaví miliony litrů vody z nedaleké přehrady Glen Canyon. Umělé záplavy přinesou do řeky Colorado tuny úrodných sedimentů. Ty umožní obnovu ekosystému.

Výpusti přehrady Glen Canyon chrlí milion a sto tisíc litrů vody. Takové množství vody by za dvacet minut zaplnilo Empire State Building až do posledního patra. Hladina řeky Colorado v Grand Canyonu stoupne o téměř 4 metry.

„Načasovali jsme tento experiment tak, aby voda přinesla největší objem usazenin za posledních 10 let. To pomůže obnovit pláže na březích řeky a poskytne prostředí k životu ohrožených druhů,“ vysvětlil Dirk Kempthorne z amerického ministerstva vnitra. K pravidelným záplavám na řece Colorado docházelo až do šedesátých let minulého století přirozeně. Po vzniku přehrady Glen Canyon je musí lidé vytvářet uměle.

Z koryta řeky a břehů postupně zmizelo 98 procent usazenin, což začalo ohrožovat řadu ryb a rostlin, které jsou na úrodných naplaveninách závislé. Podobné umělé zaplavování Grand Canyon zažil už v roce 1996 a 2004.