Německo chce pro vojáky řád za statečnost, ale ne železný kříž

Berlín - Německo jedná o zavedení nového řádu za statečnost pro vojáky. Jde především o ocenění dobrovolníků, kteří se vyznamenali v zahraničních mírových misích. Řada politiků však odmítá obnovit bývalý řád Železného kříže, protože ten na sobě nese stigma nacistických zločinů. Železný kříž navrhoval hlavně poslanec za CDU Ernst-Reinhard Beck, předseda svazu vojáků v záloze.

Mluvčí ministra obrany Franze Josefa Junga podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung potvrdil, že o zavedení nového řádu se oficiálně jedná od roku 2006, ale nikdy se neuvažovalo o obnově Železného kříže.
 
Jung na shromáždění svazu vojáků v záloze upozornil, že vyznamenání ve formě Železného kříže je zprofanováno zločiny nacistického wehrmachtu. Připustil ale také, že tradice tohoto vyznamenání sahají podstatně hlouběji, do období válek s Napoleonem. Na naléhání záložníků musel také přiznat, že kříž se stal a zůstal i ve spolkové republice výsostným znakem na bojových vozidlech, letadlech a lodích německé armády.
 
Historik Hans-Ulrich Wehler plánované zavedení řádu za statečnost uvítal. Sjednocené Německo se podle něj stalo normálním státem a řádným členem mezinárodního společenství. V důsledku toho se němečtí vojáci dostávají a nadále budou dostávat do situací, kdy je třeba statečné ocenit. „Spolková republika by proto měla najít odvahu vytvořit nový řád za statečnost, protože v tomto případě nejde o glorifikaci militarismu,“ řekl podle agentury DPA. „Železný kříž je ale ve všech svých stupních zatížen minulými zločiny,“ zdůraznil. Navrhl proto například založení „Spolkového záslužného kříže za vojenské výkony“.