Rusko zrušilo sankce vůči Abcházii

Moskva - Rusko dnes oznámilo zrušení obchodních a finančních sankcí vůči Abcházii, separatistické gruzínské republice, která touží následovat Kosovo a dosáhnout uznání své nezávislosti. Rozhodnutí se podle agentury AP jeví dosud nejvstřícnějším gestem Moskvy vůči Abcházii a dalším separatistickým regionům v bývalém Sovětském svazu. Má však daleko k vyslyšení abcházských požadavků na uznání nezávislosti.

Volání po nezávislosti oživil příklad Kosova, které uznala řada západních států. Rusko minulý měsíc rozhodně odmítlo jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova, které dosud bylo formálně srbskou provincií, i když se nalézalo pod mezinárodní správou od roku 1999, kdy bombardování NATO donutilo Bělehrad stáhnout ozbrojené síly z provincie.
 
Uznání nezávislosti Kosova označil ruský prezident Vladimir Putin za strašnou chybu. Ale prohlásil, že se Rusko nebude „opičit“ po Západu. Dal tím nejspíše najevo, že jej nebude následovat uznáním promoskevských separatistických režimů v Abcházii a Jižní Osetii, které se snaží odtrhnout od Gruzie, či Podněstří, které se snaží odtrhnout od Moldavska.
 
Podle ruské diplomacie se situace zásadně změnila, a proto už nemá smysl pokračovat v restrikcích, uvalených Společenstvím nezávislých států na Abcházii v roce 1996. Pokračování zákazu udržovat obchodní, finanční, hospodářské, dopravní a další styky po státní linii by podle ministerstva jen nespravedlivě poškozovalo tamní obyvatelstvo.
 
Rozhodnutí uvítal abcházský prezident Sergej Bagapš, podle něhož povede k těsnější integraci Abcházie s Ruskou federací. Naopak z Tbilisi zazněla kritika, že jde „ekonomickou anexi“ části gruzínského území. Gruzínský prezident Michail Saakašvili se zapřisáhl, že oba regiony opět dovede zpět do svazku s Gruzií.
 
Abcházie a Jižní Osetie se fakticky odtrhly od Gruzie během bojů v 90. letech. Žádný stát je sice neuznal, ale Rusko je podpořilo tím, že jejich občanům udělilo ruské občanství, udržuje s nimi obchodní styky a v obou regionech rozmístilo své jednotky, které mají dohlížet na zachování míru. Sporadicky mezi znepřátelenými stranami propukají potyčky.