V Baskicku se střílelo, lídři stran zastavili španělskou předvolební kampaň

Madrid - V baskickém městě Arrasate na severu Španělska byl dnes zastřelen bývalý socialistický radní. Informovala o tom regionální baskická vláda. Dvě nejsilnější strany, Zapaterovi socialisté a Rajoyovi lidovci po této události zastavili předvolební kampaň.

Isaias Carrasco byl zastřelen přímo na ulici před zraky své ženy a dcery několika výstřely do hlavy. Atentátníkovi se podařilo podle španělských médií z místa činu uniknout. Vláda bezprostředně poté ze zločinu obvinila separatistickou organizaci ETA. Ministr vnitra Pérez Rubalcaba vraždu označil za „podlý a zbabělý útok skupiny vrahů“ a prohlásil, že „teroristé nikdy nedonutí španělskou demokracii padnout na kolena“.

K útoku došlo jen dva dny před parlamentními volbami ve Španělsku. Před čtyřmi lety, v březnu 2004, otřásly zemí pouhé tři dny před parlamentními volbami teroristické útoky v příměstských vlacích v Madridu, které si vyžádaly 191 obětí na životech a přes 1800 raněných.

Atentát přišel v době, kdy vzhledem k nadcházejícím volbám španělská vláda z obav před útoky separatistické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) zvýšila na maximální úroveň protiteroristickou pohotovost v zemi.

V březnu 2006 ETA vyhlásila časově neomezené příměří a informovala, že chce začít vyjednávat o řešení konfliktu, během něhož zahynulo více než 800 lidí. Skupina, kterou Evropská unie a Spojené státy označují za teroristickou organizaci, byla ale údajně po následných mírových rozhovorech se španělskou socialistickou vládou nespokojena s malými
ústupky Madridu. V prosinci 2006 odpálila ETA velkou bombu v zaparkovaném automobilu na madridském mezinárodním letišti Barajas, která si vyžádala dvě oběti na životech. V červnu 2007 formálně odvolala příměří a od té doby provedla více než desítku menších bombových útoků.