U příležitosti MDŽ vydala EK zprávu o stavu rovnoprávnosti

Brusel - Evropská komise vydala u příležitosti Mezinárodního dne žen zprávu o stavu rovnoprávnosti. Ta konstatuje, že podíl zastoupení žen v parlamentech v zemích Evropské unie je 24 procent. V soukromém sektoru tvoří 90 procent členů představenstev největších firem muži. Přetrvávají rovněž rozdíly v platech, i když v posledních letech se situace trochu zlepšila.

Ženy v zemích EU vydělávají v průměru o 15 procent méně než muži, v soukromém sektoru až o 25 procent. V Česku berou ženy v průměru o 18 procent méně než muži. Typicky ženská povolání bývají podhodnocená a za stejnou práci někdy dostávají ženy nižší plat než muži. Ženské organizace v Belgii letos už popáté vyhlásily den rovnoprávnosti. Nikoliv náhodou to je právě 31. březen - ženy totiž musejí průměrně pracovat o tři měsíce déle, aby za rok vydělaly totéž, co muži.

Jak uvedla bruselská zpravodajka ČT Eva Hrnčířová, Evropská komise se chystá zákony o rovnoprávnosti zrevidovat a umožnit ženám spojení mateřství a kariéry.

Na české politické scéně se řeší také otázka, zda vůbec MDŽ slavit. Senát se už několikrát pokoušel neúspěšně svátek zrušit, protože jej prý zprofanovali komunisté.