Srbský premiér Vojislav Koštunica oznámil demisi

Srbský premiér Vojislav Koštunica dnes v Bělehradě oznámil demisi, což znamená konec i pro jeho koaliční vládu. Té se nepodařilo překonat názorové rozpory, prohlásil Koštunica na tiskové konferenci v Bělehradě. Zároveň vyzval k vypsání nových voleb a jako termín navrhl 11. květen, kdy se v Srbsku konají komunální volby. Prezident Boris Tadić slíbil, že předčasné volby vyhlásí, jakmile mu vláda potvrdí svůj konec, což by mělo být v pondělí.

Premiér již dříve během tohoto týdne připustil, že jeho kabinet prochází hlubokou krizí. Nepřímo obvinil své koaliční partnery, že se vzdali obhajoby srbských nároků na Kosovo výměnou za vyhlídku na lepší vztahy ze Západem, který podpořil osamostatnění Kosova. To vyhlásilo 17. února nezávislost na Srbsku právě s podporou USA a Evropské unie

„Záležitost Kosova je rozhodující otázkou, v níž jsme se ve vládě neshodli. Proto musíme vrátit mandát lidu,“ uvedl odstupující premiér. Oznámil, že kvůli tomu svolal na pondělí mimořádné zasedání kabinetu, na němž se bude rozhodovat o rozpuštění parlamentu a vypsání předčasných voleb.

V pozadí rozpadu vládní koalice, kterou tvoří pět stran, je spor mezi dvěma hlavními formacemi, Koštunicovou nacionalistickou Demokratickou stranou Srbska (DSS) a proevropskou Demokratickou stranou (DS), z níž pochází prezident Boris Tadič, který byl nedávno zvolen šéfem státu na druhé funkční období. „Respektuji názor ministerského předsedy, že již dále není schopen vést srbskou vládu, a až obdržím vládní rozhodnutí (o rezignaci), vyhlásím volby,“ prohlásila hlava státu na večerní tiskové konferenci. Předčasné volby Tadić označil za „demokratickou cestu jak překonat politickou krizi“.

Koštunica chtěl blokovat další sbližování země s Evropskou unií, protože většina jejích členů osamostatnění Kosova podpořila. Tadić a jeho přívrženci v DS sice také odtržení Kosova odmítali, vyslovovali se ale pro další sbližování s EU a pro podpis unií nabízené dohody o přidružení a stabilizaci (SAA), která by mohla perspektivně vyústit ve vstup Srbska do EU.

Srbský premiér je přesvědčen, že Srbsko by nemělo usilovat o připojení k Evropské unii, dokud členské státy sedmadvacítky nezruší své rozhodnutí uznat nezávislost Kosova. Proevropská část vládní koalice naopak tvrdí, že budoucnost Srbska je v Evropské unii, a to bez ohledu na status Kosova. Prezident Tadić v této souvislosti před rozpadem vlády už několikrát varoval.

Koštunica se narodil 24. března 1944 v Bělehradě. Vystudovaný právník je spoluzakladatelem a předsedou Demokratické strany Srbska, od března 2004 předsedou srbské vlády. V letech 2000 až 2003 byl posledním prezidentem Jugoslávské svazové republiky. Je znám jako umírněný nacionalista, stoupenec západního stylu demokratické společnosti, který vždy důsledně hájil srbské národní zájmy. Odsuzoval jak nálety NATO v době kosovského konfliktu, tak vydání svého politického soupeře Slobodana Miloševiče Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu.