V Číně zastřelili dva muže podezřelé z terorismu

Peking - Čínská policie zastřelila dva muže, kteří údajně chystali teroristické útoky v době letošních olympijských her v Pekingu. Podle představitele komunistické strany navíc dalších 15 lidí zatkla. Zátah se odehrál na jihu oblasti Sin-ťiang, kde žijí Ujgurové usilující o nezávislost. V pátek se ve stejné oblasti také údajně podařilo zmařit pokus o teroristický útok na letadlo.

Policisté prý 27. ledna při zátahu na výcvikový tábor v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě státu zabavili materiál, který měl být použit k sabotážím. Rozpoutala se střelba, při níž zahynuli dva údajní teroristé a jeden policista. Patnáct osob bylo zatčeno. Skupina prý patřila k Islámské straně Východního Turkestánu, která je řazena k teroristickým organizacím. Na místě zásahu našla policie pušky, bomby a náboženský ideologický materiál.

Zátah se odehrál na jihu oblasti Sin-ťiang, kde žijí Ujgurové usilující o nezávislost. Její guvernér, který je také Ujgur, dnes ale řekl, že separatisty podporuje jenom velmi málo obyvatel oblasti.

Olympiáda se bude konat od 8. do 24. srpna a bezpečnost na ní bude kromě jiných zajišťovat také speciální jednotka schopná zasáhnout při teroristickém útoku.

Čína dnes také oznámila, že v pátek se v Sin-ťiangu podařilo zmařit pokus o teroristický útok na letadlo. Stroj směřoval z Urumči do Pekingu. Posádka přípravu útoku odhalila a nouzově přistála. Totožnost a motivy atentátníků úřady stále zjišťují.

V oblasti Sin-ťiang žije asi osm milionů muslimských Ujgurů. Kulturně i jazykově jsou svázaní s obyvateli Střední Asie a potýkají se s ekonomickou převahou čínského obyvatelstva.