Spojené státy zveřejnily video o mučení vězňů v Iráku

Washington - Americká armáda zveřejnila video natočené v údajném výcvikovém táboře a věznici Al-Káidy v Iráku. Podle pořízených záběrů tam docházelo k mučení vězňů. Včera přitom americký prezident George Bush vetoval zákon, který měl CIA zakázat využívat při výslechu kontroverzní techniky. Amerika by se tak podle něj zbavila účinných prostředků, jak zemi chránit před teroristickými útoky.

Dům stojící asi 30 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu sloužil podle americké armády jako věznice a středisko teroristické organizace Al-Káida. Vojáci uvnitř našli pouta připevněná k mřížím v oknech, háky visící ze stropu a příručku pro vyslýchání v arabštině.
 
Na zemi ležely také vyvrácené dveře - zřejmě s krvavými otisky rukou. „Drželi tu vězně předtím, než je vzali na výslech. Zřejmě se někdo chtěl dostat přes ty dveře ven,“ řekl jeden z amerických vojáků. 

Na dům americké vojáky upozornila irácká sunnitská skupina, se kterou spolupracují. Není jisté, kdy Al-Káida objekt opustila. Video zveřejnila agentura AP. Ta dodává, že pravost nahrávky, kterou získala od amerického ministerstva obrany, nemohla nijak ověřit.
 

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/120/11966.jpg
  • Americká armáda objevila v Iráku středisko pro zadržování a mučení vězňů. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/120/11965.jpg