Zemské volby v Dolních Rakousích potvrdily převahu lidovců

Vídeň/St.Pölten - Dnešní zemské volby v Dolních Rakousích přinesly potvrzení absolutní převahy lidové strany (ÖVP) v této největší rakouské spolkové zemi. ÖVP pod vedením zemského hejtmana Erwina Prölla podle předběžných výsledků ještě mírně posílila svůj zisk z předchozích voleb v roce 2003 (53,3 procenta hlasů) a získala 54 procenta hlasů. Podrží si tak absolutní většinu 31 mandátů v zemském sněmu, který má celkem 56 poslanců.

Politologové nyní spekulují, jaký dopad bude mít tento výsledek na vládní krizi na celostátní úrovni, která již několik týdnů hrozí rozpadem koalice a vyhlášením předčasných voleb.  

Naopak další poměrně výraznou ztrátu zaznamenala sociálnědemokratická strana (SPÖ) nynějšího kancléře Alfreda Gusenbauera, která již minulý měsíc citelně ztratila při volbách v druhém největším rakouském městě Štýrském Hradci. Ze 33,6 procenta v roce 2003 klesla dnes o plných 7,7 procenta na 25,9 procenta a přišla o čtyři mandáty z dosavadních devatenácti.

Proti očekávání si nepolepšili Zelení, kteří po 7,2 procenta v roce 2003 mírně ztratili na 6,9 procenta a zůstávají jim čtyři mandáty. Prakticky veškerou ztrátu SPÖ si připsali jako zisk krajně pravicoví svobodní (FPÖ), kteří ze 4,5 procenta posílili na 10,7 procenta a budou mít šest poslanců. Druhá krajně pravicová strana Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ) naopak zcela propadla.

V Dolních Rakousích letos poprvé volili mladí občané již od 16 let a novinkou byla i možnost korespondenční volby nejen ze zahraničí, ale i z domova.

Politologové se v prvních reakcích dohadují, jaký dopad bude mít tento výsledek na celostátní politickou situaci. Pröll, který je nejvlivnějším ze zemských hejtmanů v ÖVP a kterého by si podle nedávného průzkumu přálo nejvíc voličů této strany v pozici volebního lídra pro celostátní volby, bude totiž po dnešním výsledku definitivně ve hře o vedení strany.

Pröll to zatím odmítal a celou volební kampaň vedl v duchu kritiky spolkové vlády, která podle něj ztrácí čas vzájemnými rozpory, místo aby stejně jako on a jeho zemská vláda tvrdě pracovala. Ve spolkové vládě tvoří SPÖ a ÖVP společně koalici. Není ovšem vyloučeno, že právě Pröllův úspěch bude ve vedení ÖVP považován za vhodnou chvíli k útoku na vítězství v předčasných celostátních volbách.