Klaus na Slovensku varoval před uznáním nezávislosti Kosova

Bratislava - Prezident Václav Klaus zamířil na svou první zahraniční návštěvu v novém funkčním období už tradičně na Slovensko. Dopoledne se v Bratislavě setkal se svým protějškem Ivanem Gašparovičem. Mezi projednávanými tématy byly například Visegradská čtyřka a Lisabonská smlouva. Oba prezidenti se shodli, že jsou vztahy mezi Českem a Slovenskem už tradičně dobré, a proto neřešili žádné bilaterální otázky.

Před novináři Klaus hovořil například o „napětí“ ve vztazích mezi Maďarskem a Slovenskem, kde žije asi půlmilionová maďarská menšina. Rozhovor s Gašparovičem byl jediným bodem programu Klausovy návštěvy, který sám svoji cestu označil za „symbolickou“ po nástupu do druhého funkčního období. V této souvislosti zdůraznil tradiční blízkost obou republik. Připomněl, že na Slovensko zavítal na delší návštěvu naposledy v lednu.

Klaus se snažil zmírnit slovenské obavy z radaru 

Český prezident dnes také ubezpečil Slovensko, že plánovaná výstavba amerických protiraketových systémů v Česku a v Polsku neohrozí bezpečnost v regionu. Právě ze Slovenska v poslední době zaznívají varovné hlasy před výstavbou radaru v ČR. Podle Klause by se radar odrazil spíš na zvýšení bezpečnosti.

„Pro mě je to nepochybně spíše v kategorii zvýšení bezpečnosti nás i celého tohoto regionu,“ řekl Klaus o dopadu výstavby radaru na tiskové konferenci po jednání se svým protějškem Ivanem Gašparovičem.

Slovenský prezident na jedné straně ocenil, že jeho země dostává z Prahy o jednání o radaru pravidelné informace, současně se však vyslovil pro to, aby se rozhovory o radaru vedly za účasti NATO a Ruska.

Prezident zopakoval obavy z nezávislosti Kosova 

Václav Klaus zmínil, že si všiml ostřejšího pohledu Slováků na situaci v Kosovu. Připomněl ale, že ani v České republice nezaznívají jen nadšené hlasy. Zopakoval své dřívější obavy, že by souhlas s únorovým jednostranným osamostatněním bývalé srbské provincie mohl působit jako precedens pro zahraničí: „Já myslím, že jsme otevřeli Pandořinu skříňku v Evropě, která může mít neblahé důsledky, a z tohoto hlediska se toho obávám,“ řekl Klaus na tiskové konferenci po jednání.