Mezi Pekingem a Lhasou bude jezdit nejluxusnější vlak na světě

Peking - Od začátku září začne mezi Pekingem a tibetským správním centrem Lhasou jezdit vlak, který je podle čínských představitelů nejluxusnější na světě. Pravidelný spoj, který bude jezdit každých osm dní, se svým vybavením bude údajně rovnat pětihvězdičkovému hotelu.

„Ve vlaku bude pouze 96 míst. Jízdné bude asi dvacetkrát dražší, než je standardní tarif na této trati, a také mnohem dražší než letenka,“ prohlásil Ču Ming-žuej, manažer železniční společnosti Quinghai-Tibet Railway, která bude vlak provozovat. Nejdražší jízdenky na trati z Pekingu do Lhasy zatím stály 2000 jüanů (4500 korun).

Podle Čua vyjede první vlak z Pekingu 1. září a jezdit bude každých osm dní. Vlastní cesta potrvá pět dní. Každý vlak bude mít 12 osobních vozů se čtyřmi apartmány o ploše deseti metrů čtverečních, ve kterých bude manželská postel, obývací pokoj a koupelna. Mimo nich budou ve vlaku zařazeny dva jídelní vozy a jeden vyhlídkový vagon.

Železniční spojení do Lhasy funguje od července 2006. Podle čínských úřadů je železnice významným nástrojem při modernizaci Tibetu, který je součástí Číny od roku 1951. Kritici nově vybudovaného spojení však tvrdí, že železnice pouze přispěje ke zhoršení životního prostředí na „střeše světa“ a urychlí rozpad tradiční tibetské kultury.