Newyorský guvernér kvůli skandálu s prostitutkami rezignoval

New York - Guvernér státu New York Eliot Spitzer dnes oznámil, že rezignuje na svou funkci. Důvodem je jeho sexuální skandál. Spitzer si údajně měl najímat luxusní prostitutky. Celá věc se dostala na veřejnost poté, co o ní v pondělí informoval deník The New York Times.

Guvernér Eliot Spitzer čelil rostoucímu tlaku médií i svých politických rivalů, aby odstoupil, poté, co deník New York Times informoval o jeho sexuálním skandálu. Newyorský guvernér si měl údajně domlouvat schůzky s prostitutkami. Rozhovor, kde si takové setkání sjednával, prý minulý měsíc zachytil odposlech.
 
Republikáni dali Spitzerovi ultimátum. Požadovali, aby nejpozději do dvou dnů odstoupil, jinak se prý zasadí o jeho odvolání. Demisi po Spitzerovi požadovaly i tři velké newyorské deníky. Guvernér státu New York výzvy vyslyšel a oznámil dnes, že rezignuje na svou funkci. Oficiálně své křeslo uvolní v pondělí. Novým guvernérem by se měl stát David Alexander Peterson.

Spitzer byl podle agentury Reuters klientem společnosti Emperors Club VIP. Její prostitutky si za hodinu svých služeb účtují až tisíce dolarů. New York´s Newsday s odvoláním na neznámý zdroj uvedl, že guvernér měl v průběhu několika let vztah se sedmi až osmi prostitutkami, kterým za jejich služby zaplatil tisíce dolarů.   
 
Spitzer se již v pondělí omluvil své rodině a veřejnosti. Označil však celou věc za soukromou a neosvětlil žádné detaily týkající se skandálu.
Policie ho v souvislosti s případem z ničeho neobvinila, avšak kvůli skandálu už zatkla čtyři lidi.