Výbuch v centru Bagdádu zabil nejméně 18 lidí a téměř sedm desítek zranil

Bagdád - Nejméně 18 lidí bylo dnes zabito a 64 zraněno při výbuchu nálože v automobilu v centru Bagdádu. Útok se odehrál v malé obchodní uličce sousedící s kruhovým náměstím At-Tahrír, přímo u silně opevněné zelené zóny, v níž sídlí většina iráckých vládních úřadů i americké velvyslanectví. Výbuch způsobil i velké materiální škody, poničeny byly desítky obchodů.

Irácká policie nyní intenzivně pátrá po muži, který z auta s náloží vystoupil jen pár okamžiků před explozí. Policisté mají podezření, že jde o dalšího sebevražedného atentátníka, který má na sobě vestu s výbušninami.

Podle amerického Pentagonu se bezpečnostní situace v Iráku za tři poslední měsíce zlepšila, nadále je ale křehká. Dnešní výbuch je nejnovějším případem v řadě násilností, které zasáhly iráckou metropoli po několika měsících relativního klidu.

Ve své pravidelné zprávě v úterý americké ministerstvo obrany uvedlo, že násilí se vrátilo na úroveň roku 2005 a celkový počet útoků v Iráků poklesl od roku 2007 o více než 60 procent. Bezpečnost ohrožuje podle Pentagonu hlavně teroristická organizace al-Káida a podpora, jíž se místním povstalcům dostává především od Íránu a Sýrie. Z těchto zemí podle Pentagonu do Iráku proudí extremisté, kteří útočí na příslušníky irácké armády i na vojáky mezinárodních sil.