USA budou o rušení víz dál jednat s EU i s jednotlivými státy

Brdo (Slovinsko) - Členské státy Evropské unie mohou i nadále vyjednávat o bezvízovém styku se Spojenými státy samostatně. Zároveň bude nezávisle na nich o zrušení víz pro všechny státy Unie vyjednávat s Washingtonem Evropská komise. Uvedli to zástupci EU a USA po dnešním jednání ve Slovinsku. Obě strany se dnes podle společného prohlášení hlavně dohodly, že o řešení záležitosti budou v příštích měsících opět jednat, termín příští schůzky zatím stanoven nebyl.

Představitelé EU se dohodli, že zmírní krizi přijetím dvoukolejného přístupu, když souběžně umožní individuální rozhovory jednotlivých zemí s USA i unijní jednání s Američany, citovala agentura Reuters českého vicepremiéra Alexandra Vondru, který se v Bruselu účastní dvoudenního summitu EU.

Eurokomisař pro spravedlnost a bezpečnost Franco Frattini na okraj jednání ve slovinském Brdu novinářům sdělil, že Evropská komise Američanům navrhuje jednat na vysoké úrovni s cílem dosáhnout do října dohody o zrušení vízové povinnosti při cestách do USA pro všechny země EU, pro které to dosud neplatí.

Americký ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff se k návrhu přímo nevyjádřil, jen zopakoval, že Washington se v souladu se svou národní legislativou snaží tuto otázku vyřešit hlavně individuálně s každou zemí EU. Zdůraznil, že uzavírání bilaterálních smluv s USA unijní legislativa členským státům nezakazuje. „Myslíme si, že to můžeme dělat způsobem, který respektuje evropská pravidla,“ prohlásil. Zprávy o rozporech mezi USA a EU označil za přehnané.

Podle některých představitelů EU by však podobné bilaterální dohody nyní porušovaly unijní pravidla. Především přitom zaznívá tvrzení, že Spojené státy požadují od zemí výměnou za zrušení vízové povinnosti bezpečnostní záruky, které prý přesahují rámec dojednaný mezi EU a USA.

„Jedna věc je podepsat memorandum o porozumění, které je politickým dokumentem, a jiná jednat na bilaterálním základě o tom, jak má vypadat elektronické povolování cest,“ řekl Frattini. Narážel tak podle agentury Reuters na americký požadavek, aby občané zemí zahrnutých do bezvízového programu vyplňovali před odletem do USA formuláře s osobními daty na internetu.

K nynější intenzivní sérii rozhovorů o amerických vízech přispělo Česko, když v únoru podepsalo s USA bilaterální memorandum, které by mělo vést k brzké dohodě o zrušení víz pro české občany. Praha tím vyvolala rozporuplné reakce ze strany komise i některých svých evropských partnerů. Podobná memoranda přesto ve středu podepsaly také Estonsko a Lotyšsko a očekává se, že stejný krok v nejbližší době učiní další nové členské země EU, především Slovensko, Maďarsko a Litva.

V současnosti potřebují víza do USA lidé ze všech nových zemí unie kromě Slovinců. Ze starých členských zemí v americkém bezvízovém programu není jen Řecko. Z 27 členských zemí EU tak víza i pro krátký vstup na americké území potřebují občané 12 států unie, mezi nimiž je i Česko. Američané nepotřebují víza do žádné země EU.

Jednání EU a USA ve Slovinsku.
Zdroj: ČT24