Kněz byl za genocidu ve Rwandě odsouzen na doživotí

Arusha (Tanzanie) - Katolický kněz, který nařídil rwandským ozbrojencům podpálit kostel, v němž hledalo útočiště nejméně 1 500 lidí, byl u mezinárodního soudu v tanzanské Arushe odsouzen na doživotí. Předtím se podle agentury AP kněz Athanase Seromba odvolal proti předchozímu rozsudku z prosince roku 2006, který ho za stejný zločin poslal na 15 let do vězení.

Tři měsíce trvající genocida ve Rwandě vypukla na jaře 1994 krátce poté, co se za podezřelých okolností zřítilo letadlo s prezidentem Juvénalem Habyarimanou, který patřil k většinovému hutuskému etniku. Podle některých zdrojů si vyžádala až milion obětí převážně z řad Tutsiů, ale také umírněných Hutuů. Masakry skončily, když tutsijští povstalci vedení současným prezidentem Paulem Kagamem svrhli extremistickou hutuskou vládu, která vražedné masakry organizovala.
 
Ve Rwandě je ve vazbě přes 60 000 osob podezřelých z podílu na genocidě. Před soudem by ale podle úřadů mohlo stanout až 761 000 lidí - podezřelí tak tvoří téměř devět procent ze zhruba 8,65 milionu obyvatel země.
 
Mezinárodní trestní tribunál pro Rwandu v sousední Tanzanii soudí osoby obviněné z řízení rwandské genocidy. Separátní soudy gacaca, složené z devíti soudců z místních rwandských komunit, mají za úkol urychlit procesy související s genocidou a konají se nezávisle na konvenčním soudním systému Rwandy i na mezinárodním tribunálu.