Británie se slitovala nad íránským gayem, kterému doma hrozila poprava

Londýn - Britská ministryně vnitra Jacqui Smithová se dočasně slitovala nad íránským homosexuálem Mehdím Kazemím a odložila jeho vyhoštění ze země. Mehdímu hrozí kvůli jeho orientaci v domovském Íránu smrt oběšením. Tamní úřady totiž k smrti odsoudily jeho přítele. Mladík o azyl žádal ve Velké Británii, kde žije jeho strýc. U tamějšího ministerstva vnitra ale neuspěl. O azyl tedy požádal znovu, tentokrát v Nizozemsku. I tato země ho ale nyní odmítla. Mehdímu tak hrozilo, že bude vyhoštěn do Íránu, kde by ho pravděpodobně čekala smrt.

Za Íránce bojují různé gay-organizace z celého světa. Podle nich mladíkovi hrozí smrt kvůli byrokracii. Sám Mehdí napsal dopis ministryni Smithové, kde jí vysvětluje, že do Británie přišel studovat a ne žádat o azyl a že na své orientaci nemůže nic změnit. Její současný krok ale nejspíš ovlivnila prosba více než 60 členů Sněmovny lordů, kteří se postavili na Mehdího stranu.

Smithová dnes vydala prohlášení, že „s ohledem na nové okolnosti“ by měl být případ „znovu zvážen“.

Dnes devatenáctiletý Mehdí přijel před třemi lety do Velké Británie studovat angličtinu. O zatčení, mučení a popravě svého přítele se dozvěděl od otce v roce 2006. Mladík ještě před svou smrtí policistům prozradil, že měl vztah právě s Mehdím. Ten ze strachu požádal o azyl, ale britské ministerstvo vnitra jeho žádost zamítlo. Stejný proces se opakoval v Nizozemsku. Proti rozhodnutí tamějších úřadů se Mehdí dvakrát odvolal - a dvakrát neuspěl.

„Myslím, že úřady nepostupují tak, jak by měly - neřeší individuální případ žadatele. O tomto člověku se ví, že je v bezvýchodné situaci, a nelze o něm jednat jako o každém jiném člověku,“ říká poradce ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Jiří Hromada. Sama ministryně Stehlíková podle něj zítra navštíví britskou velvyslankyni v Česku a za Mehdího se přimluví.

Ministerstvo: Smrt mu podle nás nehrozí

Ministerstvo ale odmítnutí azylu oficiálně zdůvodňuje tím, že podle jeho informací nehrozí v Íránu smrt každému homosexuálovi - pouze těm, kteří nezachovávají o své orientaci mlčenlivost a nechovají se diskrétně. Podle právníka z Poradny pro uprchlíky Vladana Brože se ale jedná o alibistický přístup. „Pokud existují předchozí případy, kdy byli homosexuálové popraveni, tak nelze takto argumentovat. Po přiznání Mehdího přítele a mediální kampani kolem případu je jasné, že v Íránu vědí, že je gay,“ míní Brož.

Pokud britské úřady i přes současný odklad nebudou ochotné mladíkovi azyl poskytnou, Mehdímu zbývá ještě jedna možnost. Může se obrátit na Evropský soud pro lidská práva s žádostí o prozatímní opatření, které by mu umožnilo zůstat v Evropě minimálně do doby, než se v kauze odehraje nějaký další posun.

Podle íránských zákonů je homosexualita nelegální. Za islámské revoluce v roce 1979 prý byly popraveny až čtyři tisíce gayů a smrt oběšením jim hrozí i dnes. Prezident Ahmadínežád dokonce nedávno prohlásil, že v jeho zemi homosexuálové neexistují. Sankce gayům hrozí i v jiných islámských zemích. Například Egypt před několika lety zažil skandál, když tamní policie na večírku zatkla asi stovku homosexuálů, které následně mučila a vyslýchala. Propustila je až na nátlak veřejnosti.