Polsko chce protiraketový štít jako součást NATO

Varšava - Polsko trvá na tom, aby plánovaný americký protiraketový štít ve střední Evropě byl součástí bezpečnostních struktur NATO. Prohlásil to dnes polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski po jednání s generálním tajemníkem NATO Jaapem de Hoop Schefferem ve Varšavě. Ten na oplátku prohlásil, že je potřebné, aby aliance na dubnovém summitu v Bukurešti dala najevo, že chce přijmou jako nové členy Ukrajinu a Gruzii.

„Měli bychom potvrdit v Bukurešti zásadu, že brány NATO zůstávají otevřené,“ prohlásil Scheffer. Agentura AFP je skeptičtější. Upozorňuje, že názory členských zemí Severoatlantické alinace na tuto otázku jsou rozdělené. Některé země považují vstřícný krok k bývalým sovětským republikám za předčasný. Prý povede ke zvýšení napětí mezi aliancí a Ruskem. Už teď existují neshody o samostatnost Kosova a protiraketový štít ve střední Evropě.

„My ale nediskutujeme přímo o přijetí Ukrajiny a Gruzie, mluvíme o akčním plánu, podle něhož by se budoucí přijetí připravovalo, mluvíme o zesílené spolupráci,“ zdůraznil Scheffer.