Peruánští kongresmani žvýkali na protest proti OSN koku

Lima - Členové peruánského kongresu zvolili netradiční protest proti kriminalizaci koky. Při zasedání demonstrativně žvýkali listy rostliny, která se používá k výrobě kokainu. Nelíbí se jim totiž doporučení OSN. Spojené národy požadují, aby Peru zakázalo žvýkání koky. Kongresmani se brání tím, že jde o tradiční plodinu, která pomáhá milionům Peruánců proti nemocem nebo zahání hlad.

„Koka je součástí našeho zemědělství, našeho jídla a léčiv. Je to posvátná rostlina. OSN nezná naši kulturu a nerozumí našim hodnotám,“ řekla před zahájením protestu členka peruánského kongresu Hilaria Supová. Koku používají Peruánci při vaření, přidávají si ji do čaje, věštci s pomocí koky předpovídají budoucnost. Tradiční je v zemi hlavně žvýkání koky.
 
Supová a její kolegyně Maria Sumireová nabídly koku kongresmanům před zahájením jednání. Desítky politiků během zasedání žvýkaly listy rostliny. Projevily tak svůj nesouhlas s nařízením OSN. Spojené národy Peru doporučily, aby zakázalo žvýkání koky.
 
Proti tomu se ohradil i peruánský ministr zahraničí Jose Garcia Belaunde, který tvrdí, že žvýkání koky je přirozené, neboť se jedná o andskou tradici. Peru je po Kolumbii druhým největším světovým producentem této rostliny, která je základní surovinou pro výrobu kokainu.