Slovensko podepíše s USA memorandum o zrušení víz v pondělí

Bratislava - V pondělí podepíše ve Washingtonu slovenský ministr zahraničí Robert Kaliňák memorandum o bezvízovém styku. Slovensko tak následuje Česko, Lotyšsko a Estonsko, tyto země už podobnou dohodu s USA uzavřely. Slováci by tak do Spojených států mohli bez víz cestovat už letos.

V pondělí stvrdí text memoranda ministr zahraničí Kaliňák ve Washingtonu svým podpisem. „Bude to hlavním startovacím výstřelem k tomu, abychom naplnili naši dlouholetou snahu o svobodné cestování do Spojených států,“ okomentoval to Kaliňák. Podpis memoranda je podle něj teprve začátkem, pokud chce Slovensko skutečně dosáhnout bezvízového styku, čeká ho ještě hodně práce.
 
Američané totiž chtějí, aby počet zamítnutých žádostí o víza nebyl na Slovensku vyšší než deset procent. Další požadavek USA, aby měli slovenští občané biometrické pasy, už země splnila.
 
Dohodu o bezvízovém styku už s USA uzavřely Česko, Lotyšsko a Estonsko. Tento krok ale kritizovala Evropská unie, které vadilo, že tyto země nepostupovaly v jednání s USA společně v rámci unie. Velvyslanci EU se však nakonec ve středu dohodli na tom, že o bezvízovém styku mohou členské země jednat i samostatně. V následujících dnech se očekává, že podobné memorandum, na kterém se s USA už dohodlo Česko a jiné nové členské země EU, podepíše například Maďarsko nebo Litva.