Podle Riceové projevilo Rusko vůči základnám jistou vstřícnost

Washington - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová dnes uvedla, že Rusko se staví vstřícněji k některým aspektům amerického programu protiraketové obrany v Evropě. Šéfka americké diplomacie to podle agentury AP řekla během své dnešní návštěvy Chile.

USA plánují postavit v České republice radar a v Polsku silo s antiraketami, které mají odvrátit případný útok ze států jako Írán či Severní Korea. Rusko tyto plány kritizuje, protože je považuje za ohrožení vlastní bezpečnosti a také strategické rovnováhy v Evropě.
   
Signalizace jisté změny v ruském postoji Riceovou podle jejích slov přiměla, aby společně s ministrem obrany Robertem Gatesem přehodnotili na poslední chvíli své plány a odjeli již počátkem příštího týdne na jednání do Moskvy.
   
Podle Riceové ale nelze říci, že by Rusové svůj odmítavý postoj k protiraketovému deštníku změnili. Nicméně Rusko prý v poslední době projevilo zájem o jisté aspekty amerických návrhů a plánů. Další podrobnosti Riceová neuvedla.
   
Riceová a Gates mají se svými protějšky Sergejem Lavrovem a Anatolijem Serďukovem v Moskvě jednat během pondělka a úterka. Kvartet politiků spolu naposledy jednal loni v říjnu.