Ahmadínežád vyhlásil vítězství svých lidí v parlamentu

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád se dnes prohlásil vítězem parlamentních voleb. Konzervativci si v parlamentu po sečtení téměř všech hlasů udrželi většinu. Podle Ahmadínežáda voliči dali jasně najevo odmítnutí Západu. Evropská unie nicméně prohlásila, že volby nebyly ani spravedlivé ani svobodné, jelikož si Íránci nemohli vybírat ze širokého spektra politických názorů kandidátů.

Po sečtení lístků ze všech okrsků s výjimkou Teheránu konzervativci získali ve 290členném parlamentu 113 křesel, reformisté 31, nezávislých bude 39. Pět míst je určeno pro menšiny židů, zoroastristů a křesťanů. O obsazení asi sedmdesáti míst se bude rozhodovat v dubnu nebo v květnu. Jsou to místa, do nichž kandidáti nezískali potřebný počet hlasů.

Výsledky z hlasování do třicetičlenného zákonodárného sboru v Teheránu jsou očekávány v pondělí, Evropská unie už je ale dnes kritizovala. Bránit reformistům v účasti se rovná „jasnému porušení mezinárodních norem“ uvedla předsednická země Slovinsko v prohlášení EU.

Vedení reformistů, kteří usilují o větší demokracii v zemi a bližší vztahy se Západem, výsledek považuje za úspěch. V parlamentu si udrží nebo možná i mírně zvýší svou skupinku poslanců.

Zasedání parlamentu mohou být podle stávajících výsledků velmi bouřlivá. Zejména pokud Ahmadínežádovi kritici budou prezidenta nutit, aby změnil svou hospodářskou politiku, respektive skoncoval se svým monopolem na rozhodování, což kritizují dokonce i konzervativci.

Zároveň se změny v zákonodárném sboru mohu odrazit i ve volbách prezidenta příští rok. Mezi novými poslanci je i Alí Larídžání, který po neshodách s Ahmadínežádem odešel z postu hlavního jaderného vyjednavače. Není vyloučeno, že sám bude na prezidentský úřad kandidovat.