Čeští vojáci se cvičí v německém Hohenfelsu

Berlín - Od začátku protitalibanského tažení v Afghánistánu přišlo o život 767 vojáků mezinárodní koalice, mezi nimi jeden Čech. Minimalizovat ztráty má speciální výcvik na tréninkové základně Hohenfels v Německu. Momentálně se tam na nasazení v afghánské provincii Lógar připravuje 120 českých vojáků.

Úkolem české čety ve fingované afghánské vesnici je najít zbraně, výbušniny a zajmout dva teroristy. Ihned se srotí místní - muže na fotkách prý neznají. A tak se vojáci do chatrčí musí podívat sami. Skrýš hledaného muže odhalí. Překvapí je ale střelba. Mise ale nekončí. Nervy musejí zůstat pevné, i když mužů ubývá a místní se navíc začínají bouřit. To vše může tyto vojáky potkat, až v srpnu nastoupí v jihoafghánském Lógaru. Připravit je má celodenní dril.
  
Výcvikové středisko Hohenfels v mnohém předčí Hollywood. Na ploše šestnácti tisíc hektarů nabízí věrné kulisy kosovských mešit, afghánských skal nebo irácké pouště. Civilisty hraje najatý kompars. Scénář každé výcvikové situace je do detailu naplánován. Nikdo z vojáků ale netuší, co ho čeká, ani kdo je nepřítel. Střílí se sice slepými náboji, laserový systém Miles ale pískavým zvukem neúprosně oznamuje: jsi raněný, jsi mrtev.
  
Celodenní výcvik sledují kamery a hodnotí zkušení instruktoři - Češi i Američané. V Afghanistanu budou na společné základně.
 
V Lógaru působí na dvě stovky českých vojáků. Právě jihovýchod země je stále útočištěm Talibanu. Jen Američané tu už ztratili stovky vojáků. Příchod Čechů proto vítají - a nešetří chválou. „Dělají dobrou práci,“ potvrzuje major Andrew Tackaberry.