Čína obhajuje zásah proti povstalcům, demonstrantům dala ultimátum

Peking - Při násilných protičínských protestech, které propukly minulý týden v tibetském správním středisku Lhase, bylo zabito 13 nevinných civilistů a tři iniciátoři nepokojů a zraněno bylo na 60 policistů. Na tiskové konferenci v Pekingu to dnes řekl předseda čínské Tibetské autonomní oblasti Čhampa Phüncchog. Světové agentury dále citovaly jeho důrazné popření toho, že by bezpečnostní síly v pátek střílely do demonstrantů v Lhase. Peking dal povstalcům ve Lhase ultimátum - pokud se do 17 hodin našeho času sami nevzdají, čeká je trest.

Guvernér Phüncchog současně přislíbil tvrdý zákrok proti těm účastníkům protestů, kteří se dopustili vážných zločinů. Naproti tomu ti, kdo projeví lítost, mohou prý očekávat shovívavost.

Vlna protičínských demonstrací propukla v Lhase před týdnem, kdy si Tibeťané připomínali 49. výročí neúspěšného protičínského povstání, po kterém duchovní vůdce dalajlama musel odejít do exilu. Nepokoje, které patří k nejsilnějším za poslední dvě desetiletí, vyvrcholily v pátek, kdy povstání zastavil až tvrdý zásah čínských bezpečnostních sil.

Podle dosavadních oficiálních čínských zpráv připravily páteční násilnosti o život deset „nevinných lidí“, podle mluvčího tibetské exilové vlády v indické Dharamsále si naproti tomu vyžádaly přinejmenším 80 obětí. Údaje o mrtvých a zraněných jsou jen těžko ověřitelné, protože Peking uvalil na události informační embargo.

Ani guvernér Phüncchog na tiskové konferenci neodpověděl jasně na otázku, kolik obětí je mezi povstalci. Podle agentury DPA se zmínil jen o třech údajných iniciátorech revolty, kteří skočili ze střechy, aby unikli zatčení. „Reagovali jsme na incidenty v souladu se zákonem,“ citovaly agentury dnešní prohlášení guvernéra Tibetu. „Čína je země, kde vládnou zákony. Žádná země by nepřipustila takové násilí,“ prohlási Phüncchog.

Jak dále řekl, budou úřady tvrdě postupovat proti těm lidem, kteří jsou stále ještě aktivní, nebo kteří se dopustili vážných zločinů. „Jestliže ale poskytnou informace o dalších osobách, které byly do povstání zapojeny, pak je možné k nim přistoupit s větší shovívavostí,“ přislíbil.

Výslovně také popřel, že by bezpečnostní síly v pátek do demonstrantů střílely. „Mohu říci se vší odpovědností, že jsme nepoužili smrtící zbraně, ani nezahájili palbu,“ citovala nejvyššího představitele tibetské regionální vlády agentura Reuters. Bezpečnostní síly podle něj použily při zásahu proti protestujícím pouze slzný plyn a vodní děla.

Nepokoje propukly jen několik měsíců před letní olympiádou v Pekingu, která je pro čínské vedení prestižní událostí. Čínské úřady obvinily z vyvolání nepokojů stoupence tibetského duchovního vůdce dalajlamy, který žije v exilu v Indii. Ten to ale vzápětí popřel.

Guvernér Phüncchog dnes v Pekingu řekl, že protičínská revolta byla předem připravená, naplánovaná a zorganizovaná „vnějšími i domácími silami dalajlamovy kliky“ a „vážně poškodila“ zákon a pořádek ve Lhase. Nyní se do města podle jeho slov vrací klid. Tibetská vláda nicméně vyzvala zahraniční turisty, aby Tibet v nejbližších dnech opustili vzhledem k napjaté bezpečnostní situaci. Podle Phüncchoga mají z Tibetu odejít také všichni usazení cizinci, jde prý ale jen o přechodné opatření.

Před zastoupením OSN v nepálském Káthmándú dnes dopoledne opět demonstrovalo asi sto Tibeťanů a buddhistických mnichů proti čínskému násilí v sousedním Tibetu. Policie proti nim zasáhla a řadu demonstrantů zadržela. V sousední Indii uspořádali exiloví Tibeťané obdobnou demonstraci před sídlem OSN v Dillí, indická policie však umožnila její klidný průběh.

Čínská vláda dnes dala najevo, že své potlačení protičínských demonstrací v Tibetu považuje za „velmi zdrženlivé a umírněné“, a obvinila dalajlamu z podněcování nepokojů. V Tibetu zatýkají čínské bezpečnostní síly disidenty. Peking dal demonstrantům ve Lhase ultimátum - pokud se do 17 hodin našeho času sami nevzdají, čeká je trest.