Moskevská schůzka USA a Ruska o radaru pravděpodobně průlom nepřinese

Moskva - Ministři zahraničí a obrany Spojených států Condoleezza Riceová a Robert Gates budou v Moskvě jednat se svými protějšky Sergejem Lavrovem a Anatolijem Serďukovem především o vzniku amerického protiraketového štítu v Polsku a v Česku. Rozhovory s velkou pravděpodobností žádný posun v dlouhodobě zablokovaném dialogu nepřinesou, protože jak Moskva, tak Washington tvrdí, že ve sporu o případném vzniku amerického protiraketového deštníku v Polsku a České republice je na tahu druhá strana.

„Na stůl jsme položili mnohé a nyní je na nich, aby odpověděli stejně,“ sdělil dnes agentuře Reuters americký ministr obrany Robert Gates v letadle cestou do Moskvy. Agentura ITAR-TASS zase citovala dobře informovaný zdroj z ruského ministerstva obrany, který tvrdí, že libovolný posun je možný jen tehdy, pokud Američané přijedou s novými návrhy, jež by braly v potaz ruské výhrady. Zdá se však, že Američané, alespoň podle svých slov, nepřivážejí na schůzku takzvaného „formátu dva plus dva“ nic nového a že čekají, že se jednání velmi pravděpodobně nepohnou z místa.

Rusko ostře protestuje proti finišujícím rozhovorům s Polskem a Českou republikou o vybudování raketového sila a radaru na území středoevropských zemí. Moskva totiž nevidí reálnou hrozbu raketového útoku z Íránu, a nevěří proto oficiálním zdůvodněním existence systému. Pro Rusko český radar a deset polských antiraket znamená hrozbu vlastní národní bezpečnosti a narušení strategické rovnováhy v Evropě.

Američtí ministři zahraničí mají hovořit také s dosluhující hlavou státu Vladimirem Putinem, který o problematice radaru nedávno telefonicky hovořil s americkým prezidentem Georgem Bushem, a projednávat budou i ruské rozhodnutí opustit Smlouvu o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE) a další témata. Mezi těmi je například náhrada dohody o nešíření strategických zbraní Start-1 z roku 1991 či boj s mezinárodním terorismem. Na pořad jednání se zřejmě dostane i dubnový summit NATO v Bukurešti. Rusku se totiž nelíbí snaha Ukrajiny a Gruzie stát se členy aliance, jejichž případný vstup je významnou součástí agendy blížícího se summitu.