New York má po Spitzerovi nového guvernéra, ten přiznal nevěru

Albany (New York) - Stát New York má nového guvernéra. David Paterson se v pondělí stal prvním černochem v čele tohoto amerického státu. Ve funkci nahradil Eliota Spitzera, který se zapletl do skandálu s prostitutkami a před několika dny rezignoval. Čtyřiapadesátiletý Paterson je prvním guvernérem v USA s těžkým zrakovým postižením, který bude ve funkci déle než několik dní. Přiznal se rovněž k nevěře, aby nemohl být v budoucnosti vydírán

Paterson, který se stal prvním černochem v čele státu New York, na společné tiskové konferenci se svou manželkou uvedl, že měl v letech 1999-2001 několik mimomanželských afér. Vyjádřil také přesvědčení, že celou záležitostí nenarušil své závazky vůči obyvatelům státu. „Vyřešili jsme to v rodině,“ řekl Paterson s tím, že žádné manželství není dokonalé. Pro zveřejnění své nevěry se údajně rozhodl proto, aby nemohl být v budoucnosti vydírán.

Spitzer oznámil svou rezignaci minulou středu, dva dny poté, co list The New York Times informoval o tom, že využíval služeb firmy zprostředkovávající drahé prostitutky. Demokratický guvernér si svou kariéru postavil na pověsti morálně čistého bojovníka proti nespravedlnosti. Kvůli skandálu ale čelil tlaku ze strany veřejnosti i republikánů a nakonec ze své funkce odstoupil.

Patersonově guvernérské přísaze v newyorském hlavním městě Albany asistovala například newyorská senátorka a prezidentská kandidátka Hillary Clintonová a starosta města New York Michael Bloomberg.

Paterson si na rozdíl od bojovného Spitzera vybudoval pověst prostředníka a usmiřovatele. Vystudoval práva a pracoval v úřadu prokurátora v newyorské čtvrti Queens. V roce 1985 byl zvolen za černošskou newyorskou čtvrť Harlem do senátu státu New York.

Paterson, který vidí částečně pouze na jedno oko, bude prvním černošským guvernérem New Yorku a také první handicapovanou osobou, která stane v čele tohoto státu od dob prezidenta USA Franklina D. Roosevelta. Ten byl newyorským guvernérem v letech 1929 až 1932, kdy už byl od pasu dolů ochrnutý po obrně.