Keňský parlament schválil změny ústavy, moc si rozdělí prezident s opozicí

Nairobi - Keňský parlament dnes jednomyslně schválil dohodu o rozdělení moci mezi prezidentem a opozici. Dosavadní vláda a opozice společně vytvoří vládu národní jednoty. Prezidentem zůstane Mwai Kibaki, který vyhrál prosincové volby. Nový post premiéra obsadí opoziční předák Raila Odinga, který jeho vítězství zpochybňoval. Přijatý ústavní zákon má ukončit povolební krizi, při níž zahynulo nejméně 1000 obyvatel této východoafrické země.

Zákonodárci odsouhlasili legislativní změny, které umožní vznik koaliční vlády. Kibaki tak může jmenovat do funkce premiéra svého rivala Odingu a splnit podmínky vzájemné dohody z minulého měsíce. Odingova strana a prezidentova koalice jmenuje do vlády každá svého vicepremiéra. Počet členů kabinetu se má rozdělit rovnoměrně mezi obě strany, což umožní vytvořit vládu národní jednoty. Doposud ale není jasné, kdy se tak stane.

Nová administrativa by měla do dvanácti měsíců změnit keňskou ústavu a vyřešit problémy dělby moci, nerovnosti a pozemkového vlastnictví mezi znepřátelenými keňskými etniky, které v prosinci vyvolaly politické násilí. Vláda také musí pomoci nejméně půl milionu lidem, kteří v důsledku krize nuceně opustili své domovy. Nezbytná je také obnova rozvrácené ekonomiky státu, který patří k nejslibněji se rozvíjejícím v Africe. Nepokoje způsobily Keni ztrátu nejméně jedné miliardy dolarů (16 miliard Kč).

Krizi v zemi vyvolaly zpochybněné prezidentské volby na konci prosince, jejichž vítězem se vyhlásil Kibaki. Mezinárodní pozorovatelé však vyjádřili pochybnosti o poctivosti hlasování a keňská opozice výsledky neuznala. Následné protesty vyvolaly vlnu etnického násilí, které si vyžádalo přes 1000 obětí na životech.