Vědci jsou blízko objevu, který umožní předvídat arktické bouře

Oslo - Norští vědci jsou na dosah rozluštění jedné z velkých meteorologických neznámých. Přiblížili se totiž k pochopení vzniku arktických bouří, které sužují severní Evropu a často udeří nečekaně. Pokud výzkumníci uspějí, bude výskyt bouří možné předpovídat.

Polární níže v Severním ledovém oceánu stejně jako divoký cyklón v rovníkové oblasti ničí všechno v jejím okolí. O její síle se už přesvědčila řada norských námořníků. „Bouře se objeví zcela náhle a je velmi prudká. Rozhodně je to nejhorší možné počasí, protože se prakticky nedá předpovědět,“ uvedl Thor Wold, norský námořník.

Mezinárodní tým vědců vysílá do terénu speciálně vybavené letadlo, které sbírá data přímo v ohnisku extrémních arktických bouří. Zde se ledový polární vítr střetává s teplejší vodou oceánu. „Díky tomuto měření získáváme velmi detailní informace, které jsme dřív neměli. Tato data jsou navíc velmi kvalitní, což nám umožňuje mnohem lépe pochopit fungování těchto bouří,“ přiblížil metodu meteorolog Jon Egill Kristjansson.

Vlastní měření spočívá v tom, že meteorologové vypouštějí do středu smršti sondy s padákem, které měří sílu větru, teplotu a vlhkost vzduchu. Získaná data se analyzují v pozemní centrále. Celý výzkum si dosud vyžádal téměř 100 miliónů korun. Podle vědců se jejich bádání rozhodně vyplatí. Předpokládají, že budou schopni předpovídat takto nevyzpytatelné počasí už za tři roky.