Stovka demonstrantů v Tibetu se dobrovolně přihlásila policii

Peking - Asi sto účastníků protestů v Tibetu se dobrovolně vzdalo policii ve Lhase, oznámila to čínská státní média. Údajně tak vyslyšeli ultimátum, po kterém Peking slíbil tvrdé tresty pro zbytek demonstrantů. Policie ve Lhase stále prohledává domy a zatýká. Čína obvinila z podněcování násilností dalajlamu. Ten naopak prohlásil, že pokud se násilí vymkne kontrole, rezignuje na své politické funkce.

Místopředseda tibetské vlády Pajma Čch´lin tvrdí, že lidé, kteří se policii ve Lhase vzdali, jsou demonstranti, kteří se podíleli na násilných nepokojích. Podle Čch´lina někteří z nich na policii odevzdali také peníze, které ukradli.

Toto prohlášení, které odvysílala čínská televize, bylo první oficiálním vyjádřením, které komentovalo konec ultimáta, jež dala vláda demonstrantům. V pondělí o půlnoci vypršel čas, dokdy se čínským orgánům měli přihlásit pachatelé násilí v Tibetu. Čínské úřady v takovém případě slibovaly viníkům shovívavé zacházení. Ostatním prorokují „přísné zacházení podle zákona“. Televizní reportáž však neupřesnila, zda se stovka protestantů stihla přihlásit do konce ultimáta.  

Oficiální regionální list Tibet Daily dnes na svých stránkách vyzval demonstranty, aby se rozmysleli a policii se přihlásili. Deník varuje, že stejně budou všichni pachatelé „lapeni do sítě“. „Tito zločinci si nesmí myslet, že ze všeho vyvázli,“ píše Tibet Daily. 

Čínští přívrženci opět vystoupili proti duchovnímu vůdci Tibetu. Nepokoje v zemi označil představitel tibetské organizace Komunistické strany Číny Čang Čching-li za „boj na život a na smrt s dalajlamovou klikou“. Tändzin Gjamccho je podle něj „vlk v rouše mnicha“ nebo „ďábel s tváří člověka“.

Dalajláma jedná s předáky exilových skupin

Dalajlama se dnes v indické Dharamsále sešel s vůdci exilových skupin. Někteří z nich totiž tibetského duchovního vůdce kritizují za to, že vůči Číně postupuje příliš mírně. Tändzin Gjamccho se dnes předákům snažil vysvětlit, proč nepožaduje autonomii Tibetu. „Vysvětlil jim své pocity a to, že možná nastal čas uvažovat v dlouhodobých měřítcích,“ řekl dnes jeho mluvčí. Dalajlama se v předchozích dnech vyjádřil, že osamostatnění Tibetu není „na pořadu dne“.
 
Tibetský exilový duchovní vůdce dalajlama Tändzin Gjamccho včera na tiskové konferenci v Dharamsále vyzval k uklidnění situace v Tibetu. Oznámil, že se vzdá funkce tibetského vůdce, pokud se násilí v Tibetu vymkne kontrole. Čínský premiér Wen Ťia-pao obvinil dalajlamu z organizování tibetských nepokojů a také z toho, že se dalajlamovi stoupenci snaží podněcovat sabotáž olympijských her v Číně.

Tibetský exilový kabinet zřídil krizový výbor

Podle exilové tibetské vlády, která sídlí v indické Dharamsále, demonstrace proti čínské nadvládě v Tibetu pokračují. Počet obětí údajně vzrostl z 99 až na 140. Čínská policie a armáda střílí na protestanty, v důsledku toho zemřely už desítky lidí. Do celkového počtu mrtvých zahrnuje exilová vláda i oběti z dalších čínských provincií, kde žijí Tibeťané.

Exilový kabinet v Indii dnes také vytvořil krizový výbor, který se má zabývat koordinací protestů proti násilnému zásahu čínských sil v Tibetu po celém světě. Poslanci exilového parlamentu zahájili na protest jednodenní hladovku, chtějí tak vyjádřit svou solidaritu s Tibeťany ve vlasti.

Britský premiér Gordon Brown bude jednat s dalajlamou

Britský premiér Gordon Brown se chce v Londýně sejít s dalajlamou, oznámil to dnes v parlamentu. Brown zároveň dnes také hovořil s čínským ministerským předsedou Wen Ťia-paem. Ten prý připustil, že Čína je ochotná jednat s dalajlamou, pokud se tibetský duchovní vůdce zřekne násilí a nebude prosazovat samostatnost Tibetu. Dalajlama se přitom již dřív vyslovil proti násilí v Tibetu i proti jeho nezávislosti na Číně.