Policie OSN se vrátila do srbské části Kosovské Mitrovice

Kosovska Mitrovica (Srbsko, Kosovo) - Dvě desítky policistů OSN se dnes společně s kosovskosrbskými kolegy vrátily do severní, srbské části Kosovské Mitrovice, z níž byli před dvěma dny staženi kvůli násilným potyčkám s místními Srby. V oblasti nadále panuje napětí kvůli nedávnému vyhlášení kosovské nezávislosti.

Policejní velitel OSN David MacClean řekl, že pravděpodobně od čtvrtka budou plně obnoveny společné hlídky a předán dohled nad pořádkem v oblasti policii. Záviset to ale prý bude na tom, jak se bude nadále vyvíjet bezpečnostní situace. Severoatlantická aliance totiž v úterý de facto vyhlásila v severním Kosovu, kde tvoří většinu obyvatel kosovští Srbové, vojenskou správu.

Pondělní násilný střet mezi Srby a mezinárodními silami na severu Kosova si vyžádal smrt pětadvacetiletého ukrajinského příslušníka policie OSN. Zraněno bylo na 140 lidí, z toho 42 policistů OSN a 22 vojáků KFOR. Jednotky NATO se dokonce dostaly pod silnou palbu z automatických zbraní, ale samy podle prohlášení KFOR střílely pouze do vzduchu.

Ukrajinský ministr vnitra Jurij Lucenko, který byl dnes na návštěvě Kosova, kritizoval velení NATO, že dalo povolení svým vojáků a policistům rázně odpovědět na palbu až po čtyřech hodinách od začátku incidentu, a požadoval vyšetření celé záležitosti.