McCain jednal s Blairem o Blízkém východě a klimatu, sešel se i se Sarkozym

Londýn - Republikánský kandidát na amerického prezidenta John McCain dnes jednal o situaci na Blízkém východě s bývalým britským premiérem Tony Blairem. Tématem jejich rozhovoru byla i otázka globálního oteplování. Dnes se McCain sešel také s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Tony Blair, poté, co rezignoval na funkci britského ministerského předsedy, zastává funkci mírového vyslance pro Blízký východ. Zároveň je vedoucím kolegia odborníků, kteří se zajímají o klimatické změny. Tento orgán doporučuje různým státům, jaká mají přijímat ekologická opatření. I proto s ním dnes možná budoucí americký prezident John McCain o obou tématech jednal.

McCain se na své cestě Evropou dnes zastavil také ve Francii. V Paříži by se setkal s prezidentem Nicolasem Sarkozym, hovořil s ním o  zahraniční politice a rovněž o globálním oteplování. McCain projednal s francouzským prezidentem především globální smlouvu o omezení emisí, jež by se měla týkat například i Indie a Číny, tedy zemí, které patří k největším znečišťovatelům životního prostředí.

McCain také ocenil zlepšení vztahů mezi USA a Francií po neshodách kvůli americké invazi v Iráku před pěti lety a řekl, že věří v jejich další zlepšení bez ohledu na to, kdo bude příštím americkým prezidentem.

Vztahy se změnily k lepšímu po loňském nástupu Sarkozyho, který sice americký vpád do Iráku také považoval za chybu, ale nesouhlasil s halasností, s jakou Francie za jeho předchůdce Jacquesa Chiraka dávala svůj nesouhlas najevo. Sarkozy je běžně označován za proamerického politika. S McCainem se setkal už loni v létě.

McCain dále v odpovědích na otázky novinářů kritizoval čínské represe v Tibetu a řekl, že takové chování světové mocnosti, jakou je Čína, není přijatelné. Dodal ale, že toto téma na pořadu dnešního rozhovoru nebylo.