Rozhovory o sjednocení Kypru začnou do tří měsíců

Nikósie - Kyperský prezident Demetris Christofias a vůdce kyperských Turků Mehmet Ali Talat se dnes dohodli na pokračování rozhovorů o sjednocení ostrova. Ten je rozdělený na řeckou a tureckou část od roku 1974, kdy Turecko vojensky obsadilo severní část Kypru po neúspěšném puči kyperských Řeků. Oba politici také souhlasili se znovuotevřením klíčového hraničního přechodu v metropoli Nikósii.

„Představitelé se dohodli, že se do tří měsíců setkají, aby posoudili výsledky činnosti pracovních skupin a technických komisí a na jejich základě zahájili rozhovory pod záštitou generálního tajemníka OSN,“ uvádí oficiální sdělení.
 
Obě země jsou rozděleny již 34 let. V roce 1974 obsadila turecká armáda severní část ostrova, byla to reakce na pokus nacionalistických kyperských Řeků o připojení ostrova k Řecku. Od té doby udržuje Turecko v oblasti kolem třiceti tisíc vojáků.
 
I přes úsilí mezinárodních organizací snahy o sjednocení ostrova dlouhou dobu troskotaly. Neuspěl ani bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan, o jehož mírovém plánu proběhlo na Kypru v roce 2004 všelidové hlasování. I když Turci s plánem souhlasili, kyperští Řekové ho tehdy zamítli. Odblokování mírových jednání se proto podařilo až nyní. V únoru totiž do funkce kyperského prezidenta nastoupil Demetris Christofias, který v čele státu vystřídal Tasose Papadopulose. Ten byl totiž dlouho proti jednání s kyperskými Turky.
 
Christofias a Talat se dohodli také na otevření klíčového hraničního přechodu v metropoli Nikósii. Podle Christofiase je tento krok poselstvím, že jsou představitelé obou zemí připraveni učinit krok vpřed. Ve prospěch dohody mluví především ekonomika. Jižní části Kypru, která v roce 2004 vstoupila do EU, přinesl rozkvět cestovního ruchu prosperitu. Ta láká i kyperské Turky, kteří vydělávají až čtyřikrát méně.