Ruský parlament vyzval k uznání separatistických regionů Gruzie

Moskva - Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, dnes jednomyslně schválila rezoluci vyzývající vládu a Kreml, aby uznaly gruzínské separatistické regiony Abcházii a Jižní Osetii. Podle agentury AP tak Moskva stupňuje kampaň proti členství Gruzie v NATO, o něž bývalá sovětská republika usiluje.

Pro dokument hlasovalo všech 440 poslanců, dva se zdrželi. Rezoluce vybízí prezidenta Vladimira Putina a ministry, aby znovu zvážili uznání obou proruských odpadlických oblastí. Text však není zatím závazný.

Abcházie i Jižní Osetie usilují o odtržení od Gruzie a připojení k Rusku už od počátku 90. let. Jejich vyhlášení nezávislosti ale nikdo neuznal. Gruzínský prezident Michail Saakašvili nedávno zopakoval, že za jeden ze svých nejdůležitějších úkolů považuje dostat separatistická území zpět pod kontrolu státu.

Agentury upozornily, že dokument, který rovněž nabádá k větší podpoře gruzínských separatistů ze strany Moskvy, by nemohl projít proti vůli prezidenta Putina, jehož strana Jednotné Rusko má ve Státní dumě velkou většinu. Pozorovatelé předpokládají, že jeho schválení vyvolá v Gruzii protesty, k rychlému uznání Abcházie a Jižní Osetie Ruskem ale pravděpodobně nepovede. 

Gruzínský parlament údajně přijme prohlášení k rezoluci příští týden. Zdroj z okolí gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho agentuře Reuters sdělil, že se Tbilisi pokusí zastavit „otevřenou agresi“ Moskvy.

O případném členství Tbilisi v alianci se bude jednat počátkem dubna na nadcházejícím summitu NATO v Bukurešti. Šance Gruzie však oslabuje nesouhlas některých členských zemí. Například Francie a Německo s přijetím země do NATO nesouhlasí kvůli neurovnaným politickým poměrům v kavkazské republice. Napětí panuje i kolem postoje Ruska, to se totiž několikrát vyslovilo, že se obává přijetí Gruzie do Severoatlantické aliance.