K osobním údajům kandidátů na amerického prezidenta se dostali nepovolaní lidé

Washington - Americké ministerstvo zahraničí údajně narušilo soukromí  tří kandidátů na prezidenta,  Baracka Obamy, Hillary Clintonové i Johna McCaina. Několik ministerských úředníků si totiž neoprávněně prohlíželo údaje na jejich žádostech o cestovní pas. Dva z úředníků už přišli o místo. Ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se za selhání svých podřízených dnes omluvila.

Do důvěrných dokumentů měli údajně nahlížet tři zaměstnanci soukromé firmy, která pracuje pro ministerstvo zahraničí. Mohli tak získat nejen osobní údaje kandidátů na amerického prezidenta, ale třeba také číslo jejich sociální pojistky. Ve složce je zaneseno i to, kdy a kam osoba plánuje vycestovat. K pochybení mělo dojít celkem třikrát, v průběhu letošního ledna, února a března. Celá věc se provalila teprve včera. Dva z viníků okamžitě dostali výpověď, třetí byl pokárán.
 
Mluvčí ministerstva zahraničí Sean McCormack uvedl, že není zatím potvrzené, že by za celou věcí bylo něco víc než „neopatrná zvědavost“. Obamův mluvčí Bill Burton nicméně okamžitě požadoval řádné prošetření celého případu. Obamovi se dnes omluvila i Condoleeza Riceová. Ta slíbila, že se bude věcí dále osobně zabývat. Nařídila interní vyšetřování.